Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της XIAOMI αφήνει στόματα ανοιχτά

3 μήνες πριν
xiaomi su7

Η XIAOMI, η οποία έχει καθιερωθεί ως συνώνυμο των οικονομικών smartphones, επιχειρεί τώρα να δημιουργήσει αίσθηση με το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το μοντέλο με την ονομασία XIAOMI SU7, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στο Πεκίνο, είναι ένα σεντάν βασισμένο στην αρχιτεκτονική Modena της ίδιας της εταιρείας. 

Το SU7 θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές: το SU7 Max με διπλό ηλεκτροκινητήρα και τετρακίνηση, καθώς και το βασικό SU7 με μονό κινητήρα και πίσω κίνηση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, το μοντέλο SU7 Max έχει αυτονομία έως 800 χλμ, επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2,78 δευτερόλεπτα και υποστήριξη γρήγορης φόρτισης 800V για αυτονομία 220 χλμ με 5 λεπτά φόρτισης. Αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά υπόσχονται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα μοντέλα των Tesla και Porsche ένας από τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς της εταιρείας για το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Για το σχεδιασμό του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου, η XIAOMI προσέλαβε στελέχη με εμπειρία από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως ο Tianyuan Li, πρώην στέλεχος της BMW, και ο James Qiu από τη Mercedes-Benz. Επίσης συμβουλεύτηκε τον καταξιωμένο σχεδιαστή αυτοκινήτων Chris Bangle.  

Το εσωτερικό του SU7 διαθέτει σύστημα ψυχαγωγίας με την ονομασία HyperOS, και βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα που ενσωματώνουν όλα τα νέα smartphones της XIAOMI. Είναι τροφοδοτούμενο από το Snapdragon 8295 SoC της Qualcomm, ενσωματώνει 23 εσωτερικά ηχεία Dolby Atmos ενώ υποστηρίζει και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης μέσω της πλατφόρμας XIAOMI Pilot. Η τελευταία αξιοποιεί αισθητήρες Lidar κορυφαίας ακρίβειας καθώς και επεξεργαστές NVIDIA Drive Orin.  

Στόχος της XIAOMI είναι να ολοκληρώσει τις δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε 100 κινεζικές πόλεις έως το 2024. Ετοιμάζει επίσης νέους κινητήρες HyperEngine V8 και μελλοντικά σχεδιάζει τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων βασισμένων σε ανθρακονήματα. 

Οι τιμές για τη σειρά SU7 δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο αναμένεται το αυτοκίνητο να κυκλοφορήσει στην κινεζική αγορά σε λίγους μήνες. Παράλληλα, η XIAOMI σχεδιάζει να κυκλοφορήσει smartphones και smartwatches σε χρώματα που ταιριάζουν με το νέο ηλεκτρικό της σεντάν. Για την ώρα, μένει επτασφράγιστο μυστικό αν θα δούμε το SU7 εκτός κινεζικής αγοράς, μια πληροφορία που θα γίνει γνωστή με την έλευση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της XIAOMI, στην Κίνα.