Το πρώτο smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη από τη Vivo

2 έτη πριν
vivo smartphone

Η Vivo λάνσαρε το πρώτο της αναδιπλούμενο smartphone, το Vivo X Fold – αρχικά μόνο για την κινεζική αγορά. Εκτός από το X Fold, το X Note, η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα και το πρώτο της tablet, Vivo Pad.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει ενσωματώσει ένα πτυσσόμενο μεντεσέ (hinge) αεροδιαστημικής ποιότητας στο αναδιπλούμενο τηλέφωνό της που περιέχει 174 εξαρτήματα και υιοθετεί αεροπορικά υλικά έξι επιπέδων όπως υγρό μέταλλο και χάλυβα υψηλής αντοχής για αντοχή όχι μόνο σε τυχόν κρούσεις αλλά σε κάμψεις και τη διάβρωση.

Ο μεντεσές έχει ελεγχθεί επανειλημμένα από την TÜV Rheinland με περισσότερες από 300.000 αναδιπλώσεις χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Με βάση την έρευνα του εργαστηρίου δοκιμών της Vivo, ένας χρήστης θα ξεδιπλώσει και θα διπλώσει τη συσκευή περίπου 80 φορές την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι με τα δεδομένα αυτά, το Vivo X Fold θα πρέπει να λειτουργεί σωστά για έως και 10 χρόνια.

Η συσκευή υιοθετεί μια ξεχωριστή σχεδίαση η οποία επιτρέπει στην οθόνη να είναι πιο επίπεδη όταν ξεδιπλώνεται αφήνοντας αρκετό χώρο ώστε να «λυγίζει» με ασφάλεια όταν διπλώνεται. Αυτό είναι και ένα από τα πλεονεκτήματα της συσκευής σε σχέση με τον ανταγωνισμό αναφέρει η Vivo από τη στιγμή που αποφεύγεται το "φούσκωμα" που εμφανίζεται συνήθως σε αναδιπλούμενα smartphone.

Η κύρια οθόνη όταν αυτή είναι πλήρως ανοιχτή, έχει μέγεθος 8 ιντσών ενώ μια δεύτερη οθόνη 6,53 ιντσών βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της συσκευής όταν αυτή είναι διπλωμένη. Καθώς τα αναδιπλούμενα smartphone έχουν υψηλότερες απαιτήσεις για συνοχή χρωμάτων, το Vivo X Fold διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και στις δύο οθόνες ενώ βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει το δικό της σχήμα βαθμονόμησης χρωμάτων ώστε η ακρίβεια της αναπαραγωγής χρωμάτων και στις δύο οθόνες να είναι σχεδόν ίδια. Όλα αυτά οδήγησαν το X Fold να επιτύχει 19 διαφορετικά ρεκόρ στην αξιολόγηση της DisplayMate και μια συνολική πιστοποίηση επιπέδου A+.

Η Vivo αναφέρει επίσης ότι το X Fold είναι το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone στον κόσμο που διαθέτει συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων με υπερήχους Dual 3D που επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν και τις δύο οθόνες με τον ίδιο τρόπο. Η συσκευή προσφέρει βελτιωμένη αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και αυξάνει την ταχύτητα ξεκλειδώματος κατά 38%, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς φωτοηλεκτρικούς μηχανισμούς.

Στο εσωτερικό υπάρχει το Snapdragon 8 Gen1 chipset το οποίο προσφέρει 10% καλύτερες επιδόσεις από τον προκάτοχό του. Είναι επίσης εξοπλισμένο με μπαταρία 4600 mAh για έως και 21 ώρες συνεχών κλήσεων, 12 ώρες τηλεδιάσκεψης ή 8 ώρες gaming. Η Vivo λέει ότι χάρη στο FlashCharge 66W, η μπαταρία μπορεί να γεμίσει έως και 50% σε μόλις 17 λεπτά και να επιτύχει πλήρη φόρτιση σε 37 λεπτά.

Τέλος, το X Fold είναι εξοπλισμένο με μια εγκατάσταση τετραπλής κάμερας με πιστοποίηση ZEISS  η οποία έχει αναλάβει τη φυσική βαθμονόμηση χρωμάτων, τη λήψη πορτραίτων ZEISS κ.α. Ο κύριος αισθητήρας έχει ανάλυση 50MP και συνοδεύεται από έναν υπερευρυγώνιο φακό των 48MP αλλά και έναν περισκοπικό αισθητήρα των 8MP που χαρίζει οπτικό zoom 5x. Τέλος ένας τέταρτος αισθητήρας των 12MP αναλαμβάνει τη δημιουργία εντυπωσιακών πορτραίτων.

Μένει να δούμε πότε η Vivo θα διαθέσει τη συσκευή και στην ευρωπαϊκή αγορά.