Το πρωτότυπο ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της TESLA με αναμενόμενη τιμή $20K αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει

1 έτος πριν

Ένα πρώιμο πρωτότυπο του προτεινόμενου ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus της TESLA Inc. ανέβηκε αργά και αδέξια στη σκηνή, γύρισε και χαιρέτησε το πλήθος που ζητωκραύγαζε στην ετήσια εκδήλωση τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Όμως οι βασικές εργασίες του ρομπότ με τα εκτεθειμένα καλώδια και τα ηλεκτρονικά - καθώς και μια μεταγενέστερη, επόμενης γενιάς έκδοση που έπρεπε να μεταφερθεί στη σκηνή από τρεις άνδρες, απείχαν πολύ από το όραμα του διευθύνοντος συμβούλου Elon Musk για «ένα ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Ο Musk είπε στο πλήθος -πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να προσληφθούν από την TESLA- ότι το ρομπότ μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από όσα είδε το κοινό στην παρουσίαση. Είπε ότι είναι επίσης ευαίσθητο και «απλά δεν θέλαμε να πέσει με τα μούτρα». Πρότεινε ότι το πρόβλημα με τις φανταχτερές επιδείξεις ρομπότ είναι ότι στα ρομπότ «λείπει ένας εγκέφαλος» και δεν έχουν την ευφυΐα να πλοηγηθούν μόνα τους, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες γιατί το Optimus είναι καλύτερο ρομπότ από τα υπόλοιπα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρείες και ερευνητές.

Η επίδειξη δεν εντυπωσίασε τον ερευνητή Τεχνητής Νοημοσύνης Filip Piekniewski, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ήταν «μια πλήρης και μεγάλη απάτη» προσθέτωντας ότι θα ήταν «καλό να δοκιμαστεί σε πτώσεις αφού αυτό το πράγμα θα πέφτει πολύ».

«Τίποτα από αυτά δεν είναι πρωτοποριακό», έγραψε στο Twitter η ειδικός σε θέματα ρομποτικής Cynthia Yeung. «Άνθρωποι της TESLA, προσλάβετε μερικούς διδάκτορες και πηγαίνετε σε μερικά συνέδρια ρομποτικής». Η Yeung αμφισβήτησε επίσης γιατί η TESLA επέλεξε το ρομπότ της να έχει ένα χέρι που μοιάζει με ανθρώπινο με πέντε δάχτυλα, σημειώνοντας ότι υπάρχει λόγος που τα ρομπότ αποθηκών που αναπτύσσονται από νεοφυείς εταιρείες χρησιμοποιούν τσιμπίδες με δύο ή τρία δάχτυλα ή λαβές.

Ο Musk δήλωσε ακόμα ότι το πρωτότυπο που είδαμε περπάτησε στη σκηνή χωρίς τον ειδικό ιμάντα στήριξης, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά. Στόχος της TESLA, είπε, είναι να κατασκευάσει ένα "εξαιρετικά ικανό" ρομπότ σε μεγάλες ποσότητες - ενδεχομένως εκατομμύρια από αυτά - με κόστος που θα μπορούσε να είναι μικρότερο από ένα αυτοκίνητο, το οποίο, όπως εκτίμησε, θα είναι λιγότερο από 20.000 δολάρια.

Η TESLA έδειξε ακόμα ένα βίντεο με το ρομπότ, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη την οποία χρησιμοποιεί η TESLA στα "πλήρως αυτοκινούμενα" οχήματά της. Το ρομπότ όπως είδαμε στο βίντεο μπορούσε να μεταφέρει κουτιά και να τοποθετεί μια μεταλλική ράβδο σε κάτι που φαινόταν να είναι μηχάνημα εργοστασίου. Δεν υπήρξε όμως ζωντανή επίδειξη του ρομπότ να ολοκληρώνει τις εργασίες αυτές.

Οι εργαζόμενοι είπαν στο πλήθος στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, καθώς και σε όσους παρακολουθούσαν μέσω livestream, ότι εργάζονται πάνω στο Optimus, έξι με οκτώ μήνες. Οι άνθρωποι θα μπορούν πιθανώς να αγοράσουν ένα Optimus "μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια", πρόσθεσε ο Musk, κάτι που με βάση απ’ ότι είδαμε, μοιάζει μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη.