Το Qi2, το νέο πρότυπο ασύρματης φόρτισης υπόσχεται καλύτερες ταχύτητες και συμβατότητα με MagSafe

1 έτος πριν

Έχοντας επικρατήσει στην αγορά από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, έφτασε η ώρα να μάθουμε το μέλλον του Qi το οποίο κατά πάσα πιθανότητα υποστηρίζει το smartphone σου.

Έτσι στη CES 2023 μαθαίνουμε για το νέο πρότυπο ασύρματης φόρτισης το οποίο θα ονομάζεται απλά Qi2. Η Κοινοπραξία Ασύρματης Ισχύος (WPC) ανακοίνωσε ότι το νέο πρότυπο έρχεται στους πρώτους συμβατούς φορτιστές και συσκευές από αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ διαθέτει και υποστήριξη με MagSafe περιφερειακά της APPLE.

Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει αφού η APPLE αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας, βοηθώντας σημαντικά στη δημιουργία του νέου ασύρματου προτύπου. Έτσι όλοι οι Qi2 συμβατοί φορτιστές θα είναι τέλεια ευθυγραμμισμένοι με τις συσκευές, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση και τη γρήγορη φόρτιση. Αυτό θα γίνεται με τη χρήση μαγνητών όπως ακριβώς γίνεται και με το MagSafe, αποτρέποντας την κακή φόρτιση εξαιτίας προβλήματος στην ευθυγράμμιση. Ακόμα αναμένεται να υποστηριχθούν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πρώτης γενιάς, κάτι που οδήγησε πολλούς κατασκευαστές σε ανάπτυξη των δικών τους τεχνολογιών με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες (βλ. HUAWEI).

«Οι καταναλωτές και οι έμποροι λιανικής πώλησης μας έχουν πει ότι έχουν μπερδευτεί σχετικά με το ποιες συσκευές είναι πιστοποιημένες με Qi και ποιες είναι εκείνες που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν με Qi αλλά δεν είναι πιστοποιημένες με αυτό το πρότυπο» αναφέρει ο Paul Struhsaker, εκτελεστικός διευθυντής του Wireless Power Consortium. Προσθέτει ακόμα ότι «αυτή η σύγχυση μπορεί να οδηγήσει σε κακή εμπειρία χρήσης και ακόμη και σε θέματα ασφάλειας. Το πρότυπό μας διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι οι συσκευές τους είναι ασφαλείς, αποδοτικές και διαλειτουργικές με άλλες μάρκες. Το Qi2 θα αποτελέσει το παγκόσμιο πρότυπο για την ασύρματη φόρτιση και θα παρέχει στους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής πώλησης αυτή τη σιγουριά χωρίς μικρά γράμματα».