Σε κίνδυνο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός λόγω συντριμμιών δορυφόρου

2 έτη πριν
International Space Station

Καταφύγιο εντός του οχήματος SpaceX Crew Dragon που βρίσκεται πλησίον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), αναγκάστηκε να αναζητήσει το πλήρωμα του δεύτερου χθες το μεσημέρι, προκειμένου να προστατευτεί από τα συντρίμμια ενός ρωσικού δορυφόρου. Τα τελευταία πέρασαν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τον Διαστημικό Σταθμό, κινητοποιώντας τη NASA η οποία έσπευσε να προειδοποιήσει τους αστροναύτες. Η ρουτίνα επαναλήφθηκε για αρκετά «περάσματα» των συντριμμιών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (περίπου ένα κάθε μιάμιση ώρα) μέχρι να διασφαλιστεί ότι ο τελευταίος ήταν ασφαλής.

https://twitter.com/LeoLabs_Space/status/1460295107152949256

Τα συντρίμμια προέκυψαν έπειτα από την καταστροφή του δορυφόρου Kosmos 1408 από πύραυλο εδάφους, στο πλαίσιο αντιδορυφορικών δοκιμών της Ρωσίας. Παρ’ ό,τι τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται για επίδειξη των πυραυλικών συστημάτων μίας χώρας, τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο διάστημα είναι τεράστια. Τα συχνά χιλιάδες κομμάτια συντριμμιών που δημιουργούνται, παραμένουν σε τροχιά για χρόνια, δυσκολεύοντας το έργο δορυφόρων και πληρωμάτων. Καθώς κινούνται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 28.000 χλμ/ώρα, είναι σε θέση να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές -ακόμα κι αν μιλάμε για εξαιρετικά μικρού μεγέθους τμήματα.

Καταρρίψεις δορυφόρων κατά τη διάρκεια αντιδορυφορικών δοκιμών έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία και Κίνα με την καταστροφή του δορυφόρου Fengyun 1C της τελευταίας το 2007 να δημιουργεί προβλήματα ακόμα και σήμερα, καθώς συντρίμμια βρίσκονται ακόμα σε τροχιά.

Η NASA πάντως έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός, επικρίνοντας τη Ρωσία για την ανεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξε, υπογραμμίζοντας πως έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές επτά κοσμοναυτών, οι δύο εκ των οποίων είναι Ρώσοι.