Σημαντική ανανέωση για τη tablet έκδοση του Gmail

3 μήνες πριν
Gmail logo

Η GOOGLE, έχοντας πρόσφατα επανέλθει δυναμικά στην αγορά των tablets με το νέο Pixel Tablet, προχωρά παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των βασικών εφαρμογών που αναπτύσσει. Στόχος είναι η βελτιστοποίησή τους για μεγαλύτερες οθόνες, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σύγχρονα tablets.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το δημοφιλές Gmail, το οποίο υιοθετεί στη νέα του έκδοση για tablets μια ανανεωμένη διπλή διάταξη παραθύρων. Συγκεκριμένα, εμφανίζει τη λίστα email στα αριστερά και τη λεπτομερή προβολή στα δεξιά για μεγαλύτερη άνεση κατά τη χρήση. 

Ωστόσο, το νέο περιβάλλον του Gmail για tablets δεν περιλάμβανε αρχικά μια αριστερά στοιχισμένη γραμμή πλοήγησης, ώστε να αντικαταστήσει την κάτω γραμμή εργαλείων που βρισκόταν στη βάση της οθόνης. 

Αυτό πλέον αλλάζει με ένα νέο server-side update, το οποίο έχει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση του tablet interface της email εφαρμογής. Η αλλαγή είναι απλή στην εφαρμογή της αλλά παράλληλα ιδιαίτερα επιδραστική για τη συνολική εμπειρία του χρήστη.  

Η αριστερή γραμμή περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες επιλογές με την παλιά κάτω γραμμή εργαλείων. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που ο χρήστης έχει ενεργοποιημένα τα Chat και Spaces, οι αντίστοιχες συντομεύσεις θα εμφανίζονται κι αυτές στη νέα πλευρική γραμμή.

Ο επανασχεδιασμός τοποθετεί επίσης το κουμπί σύνταξης νέου μηνύματος και το "hamburger" μενού στην αριστερή γραμμή πλοήγησης. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται μια πιο καθαρή και άνετη προβολή της λίστας των email.

Το νέο interface ενσωματώνεται με την έκδοση 2023.11.12.x του Gmail αλλά φαίνεται πως απαιτείται επιπλέον ενεργοποίηση και από την πλευρά της GOOGLE σε επίπεδο server. Έτσι, η πρόσβαση στη νέα λειτουργία διαφοροποιείται ανά χρήστη, μέχρι να περάσουν μερικές εβδομάδες και η λειτουργία είναι διαθέσιμη για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η γραμμή πλοήγησης αποτελεί χαρακτηριστικό που ενσωματώθηκε στο αρχικό πρότυπο Material Design της GOOGLE. Προορίζεται για χρήση μόνο σε μεγαλύτερα layout, με βασικότερα παραδείγματα τις web εφαρμογές σε desktop.

Σε tablets, laptops και άλλες συσκευές με οριζόντιο προσανατολισμό όπου ο κάθετος χώρος είναι συχνά περιορισμένος, η αριστερή γραμμή πλοήγησης ελευθερώνει πολύτιμα pixels για περισσότερο περιεχόμενο.

Εφαρμογές της GOOGLE όπως το Photos, το Files, το Play Store και το Drive έχουν ήδη ενσωματώσει αντίστοιχες γραμμές πλοήγησης στις tablets εκδόσεις τους. Το Gmail ακολουθεί τώρα την ίδια τάση για πιο σύγχρονη εμφάνιση και λειτουργικότητα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως αυτή η νέα διάταξη του Gmail ήταν ήδη διαθέσιμη για αρκετό καιρό σε αναδιπλούμενες συσκευές όπως το SAMSUNG Galaxy Z Fold5. Δεν είναι σαφές γιατί καθυστέρησε τόσο η ενσωμάτωσή της και σε tablet, δεδομένων των ομοιοτήτων στην εμπειρία χρήσης ανάμεσα στις “αναδιπλούμενες” και "παραδοσιακές" φορητές συσκευές με μεγάλη οθόνη.