SpaceX: Ξεκίνησαν οι δοκιμές της «δαγκάνας» που θα πιάνει πυραύλους στην εξέδρα εκτόξευσης

3 μήνες πριν
starship claw

Η SpaceX εισέρχεται σε μια νέα φάση στην ανάπτυξη του συστήματος Starship, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την ασφαλή επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση του πυραύλου Super Heavy. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει δοκιμές με μηχανικούς βραχίονες που θα αναλάβουν το έργο της σύλληψης του πυραύλου κατά την επιστροφή του στην εξέδρα εκτόξευσης.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια σημαντική τεχνολογική πρόκληση, καθώς ο Super Heavy, με ύψος 70 μέτρων, είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον Falcon 9, τον πύραυλο που η SpaceX έχει ήδη καταφέρει να προσγειώνει με επιτυχία. Επιπλέον, ο Super Heavy δεν διαθέτει μηχανικά πόδια για την προσγείωση, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ακόμη πιο περίπλοκη.

Η SpaceX έχει δημοσιοποιήσει οπτικό υλικό από τις δοκιμές των βραχιόνων, καθώς και μια προσομοίωση της ιδανικής διαδικασίας επιστροφής του Super Heavy. Στο βίντεο, ο πύραυλος χρησιμοποιεί τους κινητήρες του για να επιβραδύνει και να προσεγγίσει τον πύργο εκτόξευσης, όπου οι βραχίονες αναλαμβάνουν να τον σταθεροποιήσουν σε κατακόρυφη θέση.

Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις δοκιμαστικές πτήσεις του συστήματος Starship από τον Απρίλιο του 2023. Οι δύο πρώτες προσπάθειες κατέληξαν σε εκρήξεις, ενώ η τρίτη και η τέταρτη σημείωσαν σημαντική πρόοδο. Η επικείμενη πέμπτη δοκιμαστική πτήση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια ανάκτησης του Super Heavy.

Η επιτυχής ανάπτυξη αυτού του συστήματος ανάκτησης είναι κρίσιμη για τη μελλοντική χρήση του Starship σε αποστολές μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων στη Σελήνη, τον Άρη και πέραν αυτών. Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του πυραύλου θα μειώσει σημαντικά το κόστος των διαστημικών αποστολών και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η προσέγγιση της SpaceX στην ανάπτυξη του Starship χαρακτηρίζεται από μια μέθοδο ταχείας επανάληψης και μάθησης από τις αποτυχίες. Κάθε δοκιμαστική πτήση έχει προσφέρει πολύτιμα δεδομένα και γνώσεις, επιτρέποντας στην εταιρεία να βελτιώνει συνεχώς το σύστημα.

Η επιτυχής ανάκτηση του Super Heavy θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της διαστημικής τεχνολογίας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ένας πύραυλος τέτοιου μεγέθους θα επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη για επαναχρησιμοποίηση. Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις διαστημικές αποστολές, καθιστώντας τες πιο οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες.