Στο 4% το μερίδιο του Linux στην κατηγορία των λειτουργικών συστημάτων

1 μήνας πριν
linux code in black background

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Statcounter, το λειτουργικό σύστημα Linux έφτασε σε ποσοστό 4,03% παγκοσμίως τον Φεβρουάριο του 2024, ξεπερνώντας το ορόσημο του 3% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο του 2023. Παρά το γεγονός ότι το Linux δεν αποτελεί ακόμη κυρίαρχη δύναμη στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων, η αύξηση του μεριδίου του υποδηλώνει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η μεθοδολογία της Statcounter βασίζεται στην παρακολούθηση του κώδικα από περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ιστότοπους παγκοσμίως, με προσαρμογές για την εξάλειψη της δραστηριότητας των bot και τη συμπερίληψη του prerendering από το Google Chrome. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν τόσο επιτραπέζιους όσο και φορητούς υπολογιστές.

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς του Linux κατά 31,3% από τον Ιούνιο του 2023 αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη για ένα λειτουργικό σύστημα με ιστορία 33 ετών. Η υιοθέτησή του έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, όταν το μερίδιο αγοράς του ήταν μόλις 1,58% τον Φεβρουάριο του 2019.

Παρά την πτώση του μεριδίου του ChromeOS, ένα παράγωγο του Linux, τους τελευταίους μήνες, εάν συνδυαστεί με το Linux, το συνολικό μερίδιο αγοράς φτάνει το 6,34% τον Φεβρουάριο του 2024.

Τα Windows της MICROSOFT εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά, με μερίδιο 72,17% μεταξύ Ιουνίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, ενώ το macOS της Apple σημείωσε πτώση από 21,32% σε 15,42% κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, τα στοιχεία της Statcounter δείχνουν μια απότομη πτώση για το macOS μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε σφάλματα ή σε αύξηση της κατηγορίας "Άγνωστο".

Στις ΗΠΑ, το Linux έφτασε το 3,85% τον Φεβρουάριο του 2024, αυξημένο από 1,96% τον Ιούνιο του 2023. Παρά τη βελτίωση, το Linux παραμένει μικρός παίκτης στην αγορά, με τους λόγους να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, όπως η έλλειψη τυποποιημένου περιβάλλοντος εργασίας σε όλες τις διανομές.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης του Linux ως λογισμικού ανοιχτού κώδικα παρουσιάζει ενδιαφέρον, ειδικά καθώς τα μερίδια αγοράς των κυρίαρχων παικτών δεν φαίνονται αδιαμφισβήτητα. Αν και είναι απίθανο το Linux να φτάσει ποτέ στην κορυφή, η ισχυρή του απόδοση σε χώρες όπως η Ινδία, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιους υπολογιστές, υπογραμμίζει την προτίμηση ορισμένων τεχνολογικά ενημερωμένων χρηστών για αυτό το λειτουργικό σύστημα.