Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του 22H2, της πρώτης μεγάλης αναβάθμισης των Windows 11

1 έτος πριν
laptop with Windows 11 on desk

Η MICROSOFT μόλις κυκλοφόρησε την πρώτη σημαντική ενημέρωση για τα Windows 11. Περιλαμβάνει ορισμένα χρήσιμα και πολυπόθητα νέα χαρακτηριστικά, αν και δεν πρόκειται για πλήρη ανανέωση του λειτουργικού συστήματος κάτι αναμενόμενο μετά από όλες τις τεράστιες αλλαγές που έφεραν τα Windows 11 όταν κυκλοφόρησαν πριν από ένα χρόνο. Η MICROSOFT αποκαλεί τη νέα έκδοση Windows 11 2022 Update, αν και εμφανίζεται ως έκδοση 22H2 στις ρυθμίσεις συστήματος, δηλαδή η ενημέρωση για το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Ας δούμε τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά:

Drag n drop στη taskbar

Οι χρήστες των Windows 11 έχουν παραπονεθεί για την απώλεια της δυνατότητας μεταφοράς και απόθεσης αρχείων σε εικονίδια της γραμμής εργασιών (taskbar). Η έκδοση 22H2 αντιμετωπίζει ευτυχώς αυτό το πρόβλημα, επιστρέφοντας τη δυνατότητα στους χρήστες. Πάντως δεν σου επιτρέπει να σύρεις απλώς ένα εικονίδιο αρχείου για να ανοίξεις την εφαρμογή. Η εφαρμογή πρέπει πρώτα να είναι σε λειτουργία και όταν τη σύρεις για πρώτη φορά στη γραμμή εργασιών, εμφανίζεται το σύμβολο του απαγορευτικού. Μην σε αποθαρρύνει αυτό, αφού θα εμφανιστεί το παράθυρο της εφαρμογής και στη συνέχεια μπορείς να σύρεις το αρχείο πάνω του για να το ανοίξεις.

Μια άλλη νέα δυνατότητα της γραμμής εργασιών που έρχεται σε μια μεταγενέστερη ενημέρωση όπως σε είχαμε ενημερώσει, είναι ένα κουμπί το οποίο με το πάτημά του θα εμφανίζει τις υπόλοιπες ανοιχτές εφαρμογές οι οποίες δεν χωράνε στη taskbar για να εμφανιστούν.

Φάκελοι εφαρμογών στο μενού έναρξης

Με την ενημέρωση 22H2 των Windows 11, μπορείς να δημιουργήσεις φακέλους ή ομάδες εικονιδίων εφαρμογών και να τα τοποθετήσεις στο μενού Έναρξη (Start Menu). Μπορείς να ονομάσεις κάθε ομάδα ενώ οι μικρές ομάδες εικονιδίων που προκύπτουν θα είναι οικείες σε κάθε χρήστη smartphone. Επίσης, μια νέα λειτουργία για το Start Menu είναι η δυνατότητα να επιλέξεις να έχεις περισσότερες καρφιτσωμένες εφαρμογές και λιγότερες προτεινόμενες εφαρμογές ή το αντίστροφο.

File Explorer Tabs

Η Εξερεύνηση αρχείων παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές με τη νέα ενημέρωση. Η Γρήγορη Πρόσβαση ονομάζεται τώρα Αρχική, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια ομάδα στο δεξί πλαίσιο που ονομάζεται Γρήγορη Πρόσβαση, όπου μπορείς να καρφιτσώσεις αρχεία καθώς και φακέλους.

Οι προεπισκοπήσεις φακέλων -αυτές οι μικρές μικρογραφίες που τοποθετούνται πάνω από τα εικονίδια των αρχείων- επιστρέφουν αφού απουσίαζαν από την πρώτη έκδοση των Windows 11.

Ωστόσο, οι λάτρεις των καρτελών (tabs) θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα για να δουν την πολυπόθητη νέα λειτουργία στα Windows. Το MacOS Finder έχει ένα περιβάλλον εργασίας με καρτέλες εδώ και εννέα χρόνια και τα Windows θα αποκτήσουν την ίδια λειτουργία τον Οκτώβριο του 2022 ως προαιρετική προεπισκόπηση και στη συνέχεια τον Νοέμβριο ως μέρος του λειτουργικού.

Live Captions

Οι ζωντανές λεζάντες (Live Captions) είναι ένα πολύ έξυπνο νέο χαρακτηριστικό για το οποίο η MICROSOFT μιλάει εδώ και καιρό στις παρουσιάσεις της. Το χαρακτηριστικό προσβασιμότητας προσθέτει τη δυνατότητα δημιουργίας λεζάντων για οποιονδήποτε ήχο που αναπαράγεται σε οποιαδήποτε εφαρμογή στον υπολογιστή ή το laptop. Το Live Captions λειτουργεί προς το παρόν μόνο στα αγγλικά, αλλά μια εντυπωσιακή πτυχή είναι ότι τα δεδομένα φωνής επεξεργάζονται τοπικά -και δεν αποστέλλονται στο cloud- που σημαίνει καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Μια καταπληκτική χρήση των Live Captions είναι να επιτρέψεις σε κάποιον να διαβάσει οτιδήποτε λέγεται στην αίθουσα χρησιμοποιώντας την επιλογή Include Microphone Audio. Φυσικά ένα φίλτρο βωμολοχίας σου επιτρέπει να παραλείψεις τις “απαγορευμένες” λέξεις.

Νέα Touch Gestures

Οι χρήστες tablet αποκτούν νέες δυνατότητες με τα Windows 11 22H2. Οι νέες χειρονομίες (gestures) τους επιτρέπουν να καλέσουν το μενού Έναρξη (Start Menu) με σάρωση προς τα πάνω από το κάτω μέρος της οθόνης. Με σάρωση προς τα πάνω από το κάτω δεξιά εμφανίζονται οι Γρήγορες ρυθμίσεις, οι οποίες προσθέτουν την απαραίτητη ευκολία.

Ανανεωμένος Task Manager

Η Διαχείριση εργασιών (Task Manager) είναι το τελευταίο βοηθητικό πρόγραμμα των Windows 11 που δέχεται το νέο σχεδιασμό Fluid Design της MICROSOFT. Ο αριστερός πίνακας «κρύβεται» αν συρρικνώσετε το παράθυρο και νέα έξυπνα εικονίδια εμφανίζονται δίπλα στις επικεφαλίδες της προηγούμενης έκδοσης που περιείχαν μόνο κείμενο, για να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις γρήγορα τα τμήματα.

Νέες εφαρμογές

Πλέον τα Windows 11 περιλαμβάνουν μια ανεξάρτητη εφαρμογή για επεξεργασία βίντεο η οποία ονομάζεται ClipChamp και η οποία με βάση τις πρώτες αναφορές, είναι αρκετά καλή δίνοντας στο χρήση αρκετές δυνατότητες. Ακόμα η εφαρμογή του Sound Recorder έχει ανανεωθεί μετά από καιρό προκειμένου να ταιριάζει καλύτερα με το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 11.

Μια άλλη ενημερωμένη εφαρμογή είναι αυτή του Family Safety, η οποία επιτρέπει στους συνδρομητές του MICROSOFT 365 να παρακολουθούν τα νεαρά άτομα μιας οικογένειας, εμφανίζοντας στατιστικά χρήσης ενός XBOX για παράδειγμα.

Smart App Control

Όταν κατεβάζεις μια εφαρμογή από το MICROSOFT Store, ξέρεις ότι έχει ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά της, αλλά πολλοί άνθρωποι εγκαθιστούν επίσης πιθανώς αναξιόπιστο λογισμικό που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση Windows 11 2022 φέρνει το Smart App Control, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αποτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού από οποιαδήποτε πηγή. Επιτρέπει σε όσους διαχειρίζονται μια επιχείρηση ή είναι υπεύθυνοι για τον οικογενειακό λογαριασμό, να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία ή να την θέσουν σε λειτουργία αξιολόγησης. Η λειτουργία αξιολόγησης καθορίζει αν η κατεβασμένη εφαρμογή θα εμποδίσει την καθημερινή σας εργασία και αν όχι, ενεργοποιεί την προστασία. Ο έλεγχος πρόσβασης χρήστη (γνωστότερος ως UAC), ο οποίος εμφανίζει ένα πλαίσιο στο οποίο συμφωνείς με τυχόν αλλαγές στο λογισμικό, εξακολουθεί να ισχύει με την ενημέρωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν μέσα από το Windows Update να κατεβάσουν την ενημέρωση 2H22 των Windows 11 όμως αν δεν εμφανίζεται ακόμα θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή αφού η MICROSOFT την κάνει διαθέσιμη σταδιακά.