Τα laptops στο επίκεντρο της MWC 2022

2 έτη πριν
mwc 2022

Εκτός από τα smartphones, το MWC 2022 ξεχώρισε ανάμεσα σε όλα και για τις αρκετές ανακοινώσεις φορητών υπολογιστών από κορυφαίες εταιρείες του χώρου, με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που ξεχωρίζουν για τις δυνατότητες που προσφέρουν. 

Huawei

Η κινεζική Huawei ήρθε στη Βαρκελώνη με το σύνθημα «Smart Office», εστιάζοντας σε ανακοινώσεις αρκετών και διαφορετικών PC, με κάποια από αυτά να ανήκουν στην κατηγορία των laptop. Το πρώτο είναι το MateBook X Pro, ο αντικαταστάτης του περσινού μοντέλου που διαθέτει ανανεωμένη εμφάνιση, χωρίς να χάσει τον πολυτελή του χαρακτήρα. Ενσωματώνει οθόνη αφής 14,2 ιντσών με μεγάλη ανάλυση 3120 x 2080 pixels αλλά και αναλογία 3:2 που σύμφωνα με την εταιρεία αποτελεί την πιο κατάλληλη για παραγωγικές διαδικασίες. Ο ρυθμός ανανέωσης των 90Hz εγγυάται ομαλή πλοήγηση στα μενού και κίνηση στα animation ενώ και η φωτεινότητα των 500nits κάνει το περιεχόμενο της οθόνης ευανάγνωστο ακόμα και κάτω από έντονο φως.

Στο εσωτερικό η Huawei συνεργάζεται με την Intel για την παρουσία επεξεργαστή Intel Core 11ης γενιάς, με 16GB μνήμη ενώ στις διαθέσιμες θύρες πλην αυτή των ακουστικών, υπάρχουν 4 USB Type-C (2x USB 3.2 Gen2, 2x USB 3.2 Gen1) από την οποία γίνεται και η φόρτιση των 90W. 

Η Huawei ανακοίνωσε ακόμα και το MateBook E, ένα υβριδικό σύστημα που μετατρέπεται από tablet σε laptop με τη χρήση του κατάλληλου πληκτρολογίου. Και αυτό τρέχει Windows 11 ενώ εντύπωση προκαλεί η οθόνη τεχνολογίας OLED και η οποία χαρίζει απίστευτα χρώματα. Με διαστάσεις 12,6 ιντσών, η οθόνη αφής του MateBook Ε έχει ανάλυση 2560 x 1600 αλλά και φωτεινότητα 600 nits. Και εδώ βρίσκουμε επεξεργαστή Intel Core 11ης γενιάς αλλά μόλις μία θύρα USB-TypeC μέσω της οποίας γίνεται και η φόρτιση στα 65W, και με το φορτιστή να περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Μέσα σ’ αυτή περιλαμβάνεται ακόμα και το M-Pencil, η ψηφιακή γραφίδα που επιτρέπει τις χειρόγραφες σημειώσεις αλλά και τη χρήση εφαρμογών σχεδιασμού αφού διαθέτει πολύ καλή απόκριση. 

Samsung

Στα laptops επικεντρώθηκε και η παρουσία της Samsung στο MWC 2022, με την ανακοίνωση της σειράς Galaxy Book2. Η δεύτερη γενιά των φορητών υπολογιστών της εταιρείας, στηρίζεται φυσικά στα Windows 11 και αποτελείται από τα μοντέλα Galaxy Book2 Pro και Galaxy Book2 360. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα επικεντρώνεται στο δεύτερο μοντέλο του οποίου η οθόνη μπορεί να τοποθετηθεί με κλίση 360 μοιρών, μεταμορφώνοντας το laptop σε tablet. Υποστηρίζει ακόμα αφή αλλά και χρήση του S Pen για μια σειρά από επιπλέον δυνατότητες που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στα laptops.

Κατά τα άλλα η Pro έκδοση έρχεται σε εκδόσεις με μοντέλα 13,3 και 15,6 ιντσών, το Galaxy Book2 360 μόνο στις 13,3 ίντσες ενώ όλες οι οθόνες στηρίζονται στην AMOLED τεχνολογία με ανάλυση Full HD. Στο εσωτερικό τους βρίσκουμε την τελευταία πρόταση της Intel, επεξεργαστή Core i5 ή Core i7 δηλαδή 12ης γενιάς με μνήμη έως 32GB αλλά και αποθηκευτικό χώρο έως 1TB. Υποδοχές USB-TypeC και 3.5 χιλιοστών για ακουστικά είναι αυτές που συναντάμε στην επιφάνεια και των δύο υπολογιστών ενώ το power button κρύβει και τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος προκειμένου να επιτρέψει την ασφαλή πρόσβαση στα Windows. 

Lenovo 

Αν και η Lenovo δεν διέθετε εκθεσιακή παρουσία, εντούτοις δεν πέρασε απαρατήρητη αφού σε συνεργασία με τη Qualcomm, ανακοίνωσε το ThinkPad X13s, το πρώτο μοντέλο της σειράς που έρχεται με επεξεργαστή της πρώτης. Αυτός δεν είναι άλλος από το Snapdragon 8cx Gen3, ένα SoC που βασίζεται στην ARM αρχιτεκτονική και υπόσχεται τρελή αυτονομία που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 28 ώρες! Και όλα αυτά με απόλυτη ησυχία αφού στο εσωτερικό δεν υπάρχει κανένα ανεμιστηράκι. 

Το σύστημα τρέχει την ειδική έκδοση των Windows 11 για ARM επεξεργαστές και υπόσχεται εκτός από πολύ μεγάλη αυτονομία, και πολύ καλές επιδόσεις στις εφαρμογές που όλοι γνωρίζουν. Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το ThinkPad X13s της Lenovo μπορεί να εξοπλιστεί με μνήμη έως 32GB αλλά και αποθηκευτικό χώρο έως 1TB. 

Από τα δυνατά χαρτιά του συστήματος είναι η συνεχή σύνδεσή του με το Internet είτε μέσω Wi-Fi 6E είτε προαιρετικά μέσω 5G αφού υποστηρίζει δυνατότητα σύνδεσης σε mmWave 5G και sub 6 GHz 5G είτε μέσω eSIM είτε μέσω Nano SIM. Προορίζεται ακόμα για εταιρική χρήση με παρουσία webcam 5mp στο άνω μέρος της οθόνης αλλά και πολύ καλή συστοιχία μικροφώνων. Για την ασφαλή πρόσβαση στα Windows 11 υποστηρίζεται η αναγνώριση προσώπου Windows Hello αλλά και μια εναλλακτική, μέσω του αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος. 

Το Lenovo X13s αναμένεται στην αγορά μέσα στο Μάιο, λίγο πριν το καλοκαίρι.

TCL 

Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα κινητά τηλέφωνα, η TCL παρουσίασε στο MWC 2022 και το πρώτο της laptop, το TCL Book 14 Go. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που ψάχνουν για ένα άκρως οικονομικό φορητό υπολογιστή με μεγάλη οθόνη αλλά και δυνατότητες προκειμένου να αποτελέσει το κατάλληλο βοήθημα στις ανάγκες του σχολείου. Μπορεί να συνδεθεί με το Internet ακόμα και μέσω 4G δίκτυα ενώ υπόσχεται μεγάλη αυτονομία που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12 ώρες. 

Realme

Εκτός από τα GT2 και GT2 Pro, η realme μας επιφύλασσε μια έκπληξη με το realme Book Prime. Αποτελεί το δεύτερο laptop της εταιρείας που κυκλοφορεί εκτός Κίνας, έχοντας πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Σ’ αυτά ξεχωρίσαμε την οθόνη 2K Full Vision με πολύ μικρά περιθώρια, τα στερεοφωνικά ηχεία με υποστήριξη DTS αλλά και τον επεξεργαστή Intel Core i5-11320h  11ης γενιάς. Και η realme επιλέγει την αναλογία 3:2 για τις οθόνες των laptop της, κάτι που σύμφωνα με έρευνες ευνοεί την παραγωγικότητα.

Η αυτονομία του σύμφωνα με τη realme κυμαίνεται στις 12 ώρες ενώ προορίζεται και για εταιρική χρήση με το πλήρες πληκτρολόγιο που ενσωματώνει αλλά κυρίως με το μεγάλο trackpad που κάνει παιχνιδάκι τη χρήση του. Φυσικά τρέχει Windows 11 και στις διαθέσιμες εκδόσεις μπορεί να φτάσει μνήμη έως 16GB αλλά και 51GB SSD. Η εμφάνισή του είναι αρκετά όμορφη ενώ στις διαθέσιμες θύρες ξεχωρίσαμε μία με υποστήριξη Thunderbolt 4.