Τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 16 της APPLE

1 έτος πριν
iPhone with iOS 16

Αρκετές νέες αλλαγές φέρνει το iOS 16, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της APPLE, το οποίο η εταιρεία από το Κουπερτίνο μας παρουσίασε λίγους μήνες πριν.

Τα νέα στοιχεία ξεκινούν από την οθόνη κλειδώματος η οποία έχει επανασχεδιαστεί. Ο χρήστης μπορεί να την προσαρμόσει ελεύθερα, επιλέγοντας μέσα από μία ευρεία γκάμα widgets, γραμματοσειρών, εφέ εικόνων και κινούμενων wallpapers. Ανάλογα με το Focus mode που έχει επιλέξει μάλιστα, μπορεί να φτιάξει και διαφορετική οθόνη κλειδώματος για να χρησιμοποιεί. Όσο για τις ειδοποιήσεις, αυτές πλέον θα εμφανίζονται στο κάτω τμήμα της οθόνης, προκειμένου να ενοχλούν λιγότερο.

Η εφαρμογή Messages αλλάζει, αφού πια θα προσφέρει λειτουργίες που συναντάμε σε άλλες πλατφόρμες messaging. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας ή και διαγραφής μηνυμάτων, του ορισμού τους ως μη αναγνωσμένα και της δημιουργίας sessions SharePlay. Στην εφαρμογή Mail, η λειτουργία αναζήτησης έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη εύρεση μηνυμάτων ενώ προσφέρονται προγραμματισμός emails, ακύρωση αποστολής και λήψη υπενθυμίσεων για τις περιπτώσεις που χρειάζεται follow-up.

Στους χάρτες επιτέλους εισάγεται δυνατότητα δημιουργίας διαδρομής με πολλαπλές στάσεις, κάτι που αποτελούσε… μαράζι των χρηστών για χρόνια. Ο διαμοιρασμός και η κοινή χρήση φωτογραφιών με φίλους, μέλη της οικογένειας και επαφές γίνονται ευκολότερα χάρη στο iCloud Shared Photo Library (με επιπρόσθετες λειτουργίες επεξεργασίας εικόνων, προσαρμογής άλμπουμ και αναμνήσεων). Αρκετές αλλαγές θα έχει και η εφαρμογή Health με την APPLE να έχει μεριμνήσει για όσους δε διαθέτουν -ακόμα- APPLE Watch, ενώ κάμποσες είναι και οι βελτιώσεις που μας έχει υποσχεθεί αναφορικά με τον Safari.

Ως προς τις πληρωμές, την παράσταση κλέβει το APPLE Pay Later, ένας νέος τρόπος πληρωμής σε άτοκες δόσεις μέσω της APPLE. Το δε Wallet θα υποστηρίζει ψηφιακές ταυτότητες και κάρτες ψηφιακών κλειδιών.

Το iOS 16 θα είναι συμβατό με iPhone 8 ή νεότερο. Η beta του διατίθεται ήδη στους developers και όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα beta testing της APPLE με την κυκλοφορία του να προβλέπεται για το φθινόπωρο.