Ταχύτερος & αποδοτικότερος ο Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστής

1 έτος πριν
snapdragon

Η QUALCOMM παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 5G Summit δύο νέους επεξεργαστές με τον Snapdragon 8+ Gen 1 να κλέβει την παράσταση. Επί της ουσίας πρόκειται για μία ανανεωμένη έκδοση του Snapdragon 8 Gen 1, του SoC που έχουμε δει σε αρκετές ναυαρχίδες και premium συσκευές τους τελευταίους μήνες συμπεριλαμβανομένων των SAMSUNG Galaxy S22, ONEPLUS 10 Pro, XIAOMI Mi 12, REALME GT2 Pro, OPPO Find X5 Pro κ.α. Η νέα έκδοση του επεξεργαστή της QUALCOMM επιτυγχάνει υψηλότερες ταχύτητες αλλά χρησιμοποιώντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Από πλευράς προδιαγραφών, οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Τα δύο SoC χρησιμοποιούν το ίδιο ISP (με δυνατότητα ταυτόχρονης καταγραφής εικόνας από τρεις κάμερες και υποστήριξη αναλύσεων έως 200 MP) ενώ παρούσες είναι οι ίδιες τεχνολογίες συνδεσιμότητας (Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 και μόντεμ X65 στα 10 Gbps), εικόνας (έως 4K/60 Hz) και ήχου. Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στον κατασκευαστή του τσιπ με την TSMC να έχει αντικαταστήσει τη SAMSUNG.

Όπως προείπαμε όμως, η νέα έκδοση του SoC της QUALCOMM είναι ταχύτερη από την προηγούμενη. Πόσο; Σύμφωνα με την εταιρεία, μιλάμε για 10% καλύτερη απόδοση επεξεργαστή και 10% καλύτερη απόδοση επεξεργαστή γραφικών. Παράλληλα έχουμε χαμηλότερη κατανάλωση κατά 20% και ως εκ τούτου αύξηση της αποδοτικότητας σε ποσοστό 30% σε συγκεκριμένες συνθήκες φόρτου εργασίας. Τα single και multi-core benchmarks του Geekbench πάντως έδειξαν για τον Snapdragon 8+ Gen 1, 1326 και 4208 όταν για την προηγούμενή του έκδοση ήταν 1226 και 3797 αντίστοιχα.

Η QUALCOMM πάντως, πέραν των ανωτέρω δεν έδωσε στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές που θα ενσωματώνουν το νέο της SoC αλλά η λογική λέει πως δε θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά (και όπως συνέβη και στην περίπτωση του Snapdragon 8 Gen 1, θα εντοπίζονται ως επί το πλείστον στη high-end κατηγορία).