Τελικά η Tesla δεν θα προχωρήσει με τη δημιουργία ενός μικρού και "φθηνού" ηλεκτρικού αυτοκινήτου

1 εβδομάδα πριν
tesla car

Ο Elon Musk ανακοίνωσε μέσω του X ότι η TESLA θα αποκαλύψει το πολυαναμενόμενο αυτόνομο ταξί στις 8 Αυγούστου. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι η εταιρεία είχε εγκαταλείψει τα σχέδια για ένα πιο προσιτό ηλεκτρικό όχημα, με τον Musk να κατευθύνει τους εργαζόμενους να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ενός αυτόνομου ταξί. Με tweet του, ο Musk χαρακτήρισε το Reuters ότι «ψεύδεται πάλι», χωρίς να αναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε ποιο σημείο του δημοσιεύματος έχει αντίρρηση.

Το όραμα του Musk για ένα ρομποτικό ταξί της TESLA έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα στη φιλοσοφία του για το μέλλον των μεταφορών. Έχει προτείνει ένα "Δίκτυο TESLA", όπου ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα επιτρέποντας στα οχήματά τους να λειτουργούν ως αυτόνομα ταξί όταν δεν τα χρησιμοποιούν.

Ο Musk έχει κάνει τολμηρές προβλέψεις για τις δυνατότητες των αυτόνομων οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι θα είναι αρκετά ασφαλή ώστε οι οδηγοί να μπορούν ακόμη και να κοιμηθούν ενώ το αυτοκίνητο κινείται. Ωστόσο, τα τρέχοντα TESLA με λογισμικό πλήρους αυτόνομης οδήγησης (FSD) δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρως αυτόνομα και απαιτούν την προσοχή  του οδηγού συνεχώς.

Οι υποστηρικτές του Musk θεωρούν τα επιτεύγματα της TESLA στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης ως ένδειξη μιας επερχόμενης μετάβασης σε οχήματα που ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν τους κινδύνους που ενέχουν οι υπερβολικοί ισχυρισμοί του Musk, δεδομένων των πολλαπλών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί με οχήματα TESLA που χρησιμοποιούν FSD και Autopilot. Η εταιρεία αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις και κυβερνητικές έρευνες σχετικά με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Η επικείμενη εκδήλωση για το Robotaxi τον Αύγουστο συνάδει με τη συνήθεια της TESLA να διοργανώνει τουλάχιστον δύο σημαντικές εκδηλώσεις ετησίως, όπως η παρουσίαση του Master Plan και η εκδήλωση παράδοσης του Cybertruck το 2023. Με την αποκάλυψη του Robotaxi, γίνεται σαφές ότι αποτελεί ένα από τα κύρια γεγονότα της TESLA για το 2024.