Τελικά ο M1 Ultra δεν είναι πιο γρήγορος από μία NVIDIA GeForce 3090

2 έτη πριν
NVIDIA GeForce 3090

Όσο κι αν στο Κουπερτίνο διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους περί του αντιθέτου, το νέο τους τσιπ M1 Ultra δεν ξεπερνά σε ισχύ γραφικών μία NVIDIA GeForce 3090 -για την ακρίβεια, ούτε καν τη φτάνει. Η αλήθεια είναι πως πολλοί ξαφνιάστηκαν στο άκουσμα του ανωτέρω ισχυρισμού από πλευράς Apple όμως το γνωστό site, The Verge ήταν εκείνο που αποφάσισε να κάνει τη σχετική δοκιμή, χρησιμοποιώντας μάλιστα το εργαλείο Geekbench 5. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Αυτό που φαντάζονταν οι περισσότεροι…

Το νέο Mac Studio ξεπερνά άνετα σε απόδοση τον Mac Pro των 16 πυρήνων, όμως σε ό,τι αφορά τα γραφικά, η απόδοσή του υπολείπεται σημαντικά μίας GeForce RTX 3090 -για την ακρίβεια, οι επιδόσεις της τελευταίας είναι πρακτικά οι διπλάσιες, όταν εκείνη τρέχει στο 100% των δυνατοτήτων της. Βάσει των αποτελεσμάτων του Geekbench 5, το Mac Studio σκοράρει 102.156 πόντους (στο Ultra), όταν ο Mac Pro φτάνει τους 85.894 αλλά η RTX 3090 τερματίζει στους 215.034 πόντους.

Το τσιπ M1 Ultra της Apple είναι πράγματι εντυπωσιακό, επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρες επιδόσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κοντράρει στα ίσια τη ναυαρχίδα της NVIDIA. Όπως τονίζει και το The Verge, «[…] φαίνεται πως η Apple δεν απεικονίζει την πλήρη απόδοση του ανταγωνιστή που κυνηγά. Είναι σαν να ισχυρίζεσαι πως επειδή το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερη βενζίνη σε σχέση με μία Lamborghini όταν οδηγείς με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, έχει και καλύτερη μηχανή, χωρίς φυσικά να αναφέρεις ότι η Lambo μπορεί να κινηθεί άνετα με τη διπλάσια ταχύτητα».

Θυμίζουμε ότι η Apple είχε ανακοινώσει με την παρουσίαση του τσιπ M1 Ultra πως αυτό ξεπερνούσε «την κορυφαία ανεξάρτητη κάρτα γραφικών» όσον αφορά τη «σχετική απόδοση» παρουσιάζοντας μάλιστα και ένα διάγραμμα. Η εταιρεία βέβαια απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες όπως π.χ. πώς ακριβώς έφτασε στα συμπεράσματα αυτά. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση από το Κουπερτίνο.