Θαύμα! Η APPLE θα υποστηρίξει το πρότυπο μηνυμάτων RCS στο iPhone

8 μήνες πριν
rcs message

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η APPLE θα υποστηρίξει την τεχνολογία RCS στο iPhone μέσα στο 2024. Το RCS αποτελεί το νεότερο πρότυπο επικοινωνίας που έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα smartphones με λειτουργικό Android. 

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, το επόμενο έτος θα γίνει υποστήριξη του καθολικού προφίλ RCS, όπως έχει δημοσιευτεί από την GSM Association. Η εταιρεία πιστεύει πως το πρότυπο RCS θα προσφέρει βελτιωμένη διαλειτουργικότητα σε σχέση με τα SMS ή MMS. Θα λειτουργεί παράλληλα με το iMessage, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία για τους χρήστες APPLE.

Η υιοθέτηση του RCS από το iPhone θα επιτρέψει την ανταλλαγή διαφόρων χαρακτηριστικών μεταξύ χρηστών iPhone και Android κατά την αποστολή μηνυμάτων. Μεταξύ άλλων, θα υποστηρίζεται κρυπτογράφηση, αναφορές ανάγνωσης, ενδείξεις πληκτρολόγησης αλλά και αποστολή υψηλής ποιότητας φωτογραφιών και βίντεο. Οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται τοποθεσίες, ενώ τα μηνύματα RCS θα εμφανίζονται με πράσινο χρώμα όπως τα SMS. 

Δεν είναι σαφές ακόμα πώς θα λειτουργεί ακριβώς το RCS στα iPhone, ωστόσο διευκρινίζεται πως η εξέλιξη δεν σημαίνει πως το iMessage θα γίνει διαθέσιμο σε άλλες πλατφόρμες αφού το RCS θα συνυπάρχει ξεχωριστά από το iMessage.

Η απόφαση για την υιοθέτηση του προτύπου RCS φαίνεται πως έρχεται ως απάντηση στην κανονιστική πίεση από την ΕΕ μέσω της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές, που απαιτεί διαλειτουργικότητα μεταξύ υπηρεσιών. Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή άνοιξε έρευνα για το iMessage, όμως η APPLE υποστηρίζει πως δεν είναι τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη ώστε να εμπίπτει στους κανόνες.

Εταιρείες όπως η GOOGLE και η SAMSUNG έχουν ασκήσει πίεση στην APPLE να υιοθετήσει το πρότυπο RCS. Φέτος η GOOGLE έστειλε επιστολή στην Επιτροπή υποστηρίζοντας πως το iMessage θα πρέπει να θεωρείται βασική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της GOOGLE, όλοι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή σύγχρονα μηνύματα ανεξαρτήτως συσκευής. Χαιρέτισε την προσχώρηση της APPLE στις προσπάθειες για βελτίωση των RCS ώστε να ωφεληθούν όλοι οι χρήστες.

Παρότι η APPLE φαίνεται να υιοθετεί το RCS υπό πίεση, η αλλαγή είναι πάντως ευπρόσδεκτη για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επικοινωνία μεταξύ iPhone και Android, όπως χαμηλής ποιότητας βίντεο και έλλειψη κρυπτογράφησης στα SMS. Πριν ένα χρόνο ο CEO της APPLE είχε δηλώσει πως δεν βλέπει τους χρήστες να ζητούν εναγωνίως υποστήριξη RCS και γι’αυτό η εταιρεία του δεν είχε προχωρήσει στην υιοθέτησή τους.