Τι καινούριο φέρνει το Android 13;

1 έτος πριν
Android 13

Το Android 13, η νέα έκδοση του λειτουργικού της GOOGLE βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση (η public beta του ξεκίνησε τον Απρίλιο) αλλά η εμπορική του διάθεση δε θα αργήσει -μιλάμε για τέλος καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου. Όπως και κάθε νέα έκδοση του Android, έτσι και η 13η φέρνει μαζί της αρκετές αλλαγές και προσθήκες.

Αυτή που είμαστε σίγουροι πως θα εκτιμήσεις περισσότερο από κάθε άλλη, είναι η δυνατότητα επιλογής εικονιδίων βάσει θέματος, όχι μόνο για τις εφαρμογές της GOOGLE αλλά για κάθε app που βρίσκεται στη συσκευή σου, δίνοντας σου έτσι τη δυνατότητα να αλλάξεις εντελώς το look της. Αρκετά χρήσιμη βρίσκουμε και τη λειτουργία επιλογής γλώσσας ανά εφαρμογή, ό,τι πρέπει για ‘σένα που έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς μεμονωμένα apps στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, με το Android 13 να διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις άδειες που δίνει(ς) σε κάθε εφαρμογή. Θα μπορείς π.χ. να επιλέξεις να μοιραστείς με κάποιο app συγκεκριμένες φωτογραφίες και βίντεο χωρίς να «ξεκλειδώνεις» ολόκληρη τη βιβλιοθήκη σου. Τέλος μπαίνει και στις «αδέσποτες» ειδοποιήσεις με τις οποίες είχες συνηθίσει να «βομβαρδίζεσαι» ως τώρα. Η GOOGLE ετοιμάζεται να υποχρεώσει τις εφαρμογές να ζητήσουν την άδειά σου για να σου στέλνουν τα περίφημα notifications τους, κάτι που το iOS προσφέρει πάντως εδώ και χρόνια…

Η GOOGLE έχει επανασχεδιάσει τη λειτουργία αναπαραγωγής μουσικής με νέα στοιχεία και πλήκτρα ελέγχου, κυματομορφή που προσαρμόζεται στο περιεχόμενο που ακούς και δυνατότητα προβολής του εξώφυλλου του εκάστοτε άλμπουμ. Μιλώντας περί μουσικής, δε γίνεται να μην ξεχωρίσουμε την υποστήριξη του νέου πρωτοκόλλου Bluetooth Low Energy (LE) με τον καινούριο codec LC3 που μπορεί να μεταφέρει υψηλότερης ποιότητας ήχο σε χαμηλότερο bitrate (για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας).

Δεν τα λες κι άσχημα, έτσι;