Τι καινούριο φέρνει στους υπολογιστές mac το macOS 13 Ventura

1 έτος πριν
macOS 13 Ventura

Η APPLE κυκλοφόρησε το macOS 13 Ventura, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε υπολογιστές Mac της εταιρείας. Το macOS Ventura έρχεται μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών και είναι συμβατό με τον iMac του 2017 και μεταγενέστερα μοντέλα, το iMac Pro, το MacBook Air του 2018 και άνω, το MacBook Pro του 2017 και άνω, το Mac Pro του 2019 και άνω, το Mac mini του 2018 και άνω καθώς και με το MacBook του 2017.

Η ενημέρωση σε macOS Ventura μπορεί να γίνει download δωρεάν σε όλους τους παραπάνω υπολογιστές Mac χρησιμοποιώντας την ενότητα Ενημέρωση λογισμικού στις Ρυθμίσεις συστήματος ενώ παραδοσιακά είναι διαθέσιμη και μέσω του Mac App Store.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του macOS Ventura είναι το Stage Manager, ένας ολοκαίνουργιος τρόπος multitasking και εστίασης σε μια εργασία. Το Stage Manager έχει σχεδιαστεί για να τοποθετεί την κύρια εφαρμογή σου μπροστά και στο κέντρο της επιφάνειας εργασίας και να κρύβει τις άλλες εφαρμογές σου στο πλάι για γρήγορη πρόσβαση όταν τις χρειάζεσαι. Οι εφαρμογές και τα παράθυρα μπορούν να ομαδοποιηθούν, ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις την επιφάνεια εργασίας σου με τον κατάλληλο τρόπο για να σε διευκολύνει με τον τρόπο εργασίας σου.

Ακόμα η νέα λειτουργία Continuity Camera καταργεί την ανάγκη χρήσης της ενσωματωμένη web κάμερας ενός υπολογιστή Mac που πιθανόν έχει κακή ποιότητα. Πλέον έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το iPhone σου ως web κάμερα για το Mac σου. Το iPhone μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στον Mac χρησιμοποιώντας μια ειδική βάση ενώ η όλη σύνδεση γίνεται αυτόματα και απροβλημάτιστα. Το Desk View χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά ευρεία προβολή για να αναδείξει το γραφείο σου σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις επίδειξη κάποιου αντικειμένου ή φύλλου που έχεις μπροστά σου, ενώ υπάρχει υποστήριξη Center Stage και Studio Light, ένα εφέ που φωτίζει το πρόσωπό σου χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το φόντο.

Το Handoff έχει επεκταθεί στο FaceTime, επιτρέποντάς σου να λαμβάνεις κλήσεις στο Mac και να τις μεταφέρεις απρόσκοπτα στο iPhone ή και το αντίστροφο. Τα Messages διαθέτουν νέα κουμπιά αναίρεσης και επεξεργασίας για να διορθώσεις λάθη ή να ανακαλέσεις ένα πρόσφατα αποσταλμένο iMessage, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επισήμανσης μηνυμάτων ως αδιάβαστα. Τα κατά λάθος διαγραμμένα μηνύματα μπορούν να ανακτηθούν ενώ υπάρχουν νέες λειτουργίες συνεργασίας.

Eκτός από το FaceTime στο macOS Ventura, το SharePlay λειτουργεί πλέον και στα Messages, έτσι ώστε να μπορείς να παρακολουθείς τηλεοπτικές εκπομπές και να χρησιμοποιείς εφαρμογές με άλλους ενώ συνομιλείς μαζί τους στην εφαρμογή για τα μηνύματα.

Ακόμα η εφαρμογή Mail έχει ανανεωθεί πλήρως και η λειτουργία αναζήτησης είναι πιο σχετική και ακριβής από ποτέ. Όταν κάνεις κλικ στην αναζήτηση και αρχίζεις να πληκτρολογείς, θα βλέπεις σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαφές, έγγραφα, φωτογραφίες και πολλά άλλα. Η αποστολή ενός email μπορεί να προγραμματιστεί για το μέλλον ενώ ακόμα και αν κάνεις κάποιο λάθος μπορείς να αναιρέσεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για έως και 30 δευτερόλεπτα μετά την αποστολή του.

Επιπλέον η APPLE φέρνει νέες εφαρμογές στο macOS Ventura, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής εφαρμογής για τον καιρό και μιας εφαρμογής ρολόι, οι οποίες έρχονται σε αρμονία με τις αντίστοιχες εφαρμογές του iOS. Οι “Προτιμήσεις συστήματος” μετονομάστηκαν σε “Ρυθμίσεις συστήματος” και διαθέτουν σχεδιασμό που μοιάζει περισσότερο με τις Ρυθμίσεις σε iPhone και iPad.

Ο σχεδιασμός του Spotlight έχει ενημερωθεί με απλούστερη πλοήγηση και υποστήριξη Quick Look για προεπισκόπηση αρχείων με ένα κλικ. Η ενσωμάτωση του Photo Library είναι διαθέσιμη για την αναζήτηση εικόνων στην εφαρμογή Photos με βάση την τοποθεσία, τους ανθρώπους, τις σκηνές και τα αντικείμενα. Το Spotlight μπορεί να βρει ακόμη και κείμενο (live text) σε εικόνες ενώ υποστηρίζει ενέργειες όπως η δημιουργία ενός εγγράφου, η εκτέλεση μιας συντόμευσης ή η εκκίνηση ενός χρονοδιακόπτη.

Τέλος υπάρχει το iCloud Shared Photo Library που επιτρέπει σε έως και έξι μέλη της οικογένειας να μοιράζονται μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών που είναι ξεχωριστή από τις προσωπικές τους βιβλιοθήκες, για ευκολότερη απόλαυση των οικογενειακών στιγμών. Οι Φωτογραφίες προσφέρουν έξυπνες προτάσεις κοινής χρήσης για σχετικές φωτογραφικές στιγμές στις οποίες έχουν συμμετάσχει τα μέλη της οικογένειας και κάθε χρήστης Κοινόχρηστης Βιβλιοθήκης Φωτογραφιών μπορεί να προσθέσει, να επεξεργαστεί, να διαγράψει ή να προτιμήσει κοινόχρηστες φωτογραφίες και βίντεο.