Τριπλασιασμός του όγκου δεδομένων στην Ευρώπη μέχρι το 2028

4 μήνες πριν
smartphone screen

Σύμφωνα με νέες προβλέψεις, ο όγκος δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη το 2028 αναμένεται να τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2022. Το Reuters αναφέρει πως η υιοθέτηση του 5G και η μετάβαση στο 4G διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την ταχεία αύξηση, η οποία ασκεί μεγάλες πιέσεις στις απαιτούμενες επενδύσεις δικτύων, όπως δήλωσε η ένωση τηλεπικοινωνιών GSMA.

Συγκεκριμένα, η GSMA στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1.000 φορείς κινητής τηλεφωνίας και επιχειρήσεις, αναφέρει πως οι συνδρομητές 5G επιθυμούν να προσθέσουν στα συμβόλαιά τους υπηρεσίες και περιεχόμενο υψηλού bandwidth. Αυτό οφείλεται στην ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για gaming υψηλής ποιότητας, εικονική πραγματικότητα VR-AR και βίντεο, με όλο και περισσότερους χρήστες να επιθυμούν να επιβιβαστούν στο τρένο του 5G και των 5G smartphones.

Το 2022 οι Δυτικοευρωπαίοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 20 GB κινητών δεδομένων το μήνα, ενώ οι Ανατολικοευρωπαίοι 14 GB. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κινητή οικονομία της GSMA, έως το 2028 τα άτομα μεταξύ Αυστρίας και Πορτογαλίας αναμένεται να καταναλώνουν περίπου 56 GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μηνιαίως, ενώ για τους Ανατολικοευρωπαίους η πρόβλεψη είναι 37 GB ανά μήνα. 

Λόγω αυτής της αυξανόμενης ζήτησης, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίζουν να επενδύουν διαρκώς στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ήδη αναμένεται να δαπανήσουν πάνω από 198 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους.  

Πολλές ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ομίλων όπως οι ORANGE, TELEFONIC και TELECOM ITALIA, έχουν πιέσει εδώ και καιρό τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η GOOGLE, το META, η MICROSOFT και η AMAZON να συνεισφέρουν οικονομικά στην ανάπτυξη του 5G και του ευρυζωνικού internet, καθώς οι πλατφόρμες και οι υπηρεσίες τους αποτελούν τεράστιο μέρος της διαδικτυακής κίνησης.  

Ωστόσο, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν έως το 2025 μέχρι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει εάν θα προτείνει σχετικούς κανονισμούς, όπως ανέφερε το Reuters τον Οκτώβριο επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.  

"Ενθαρρυνόμαστε βλέποντας τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίζουν πλέον την πραγματικότητα αυτή και να εξετάζουν το ενδεχόμενο ουσιαστικών αλλαγών σε τομείς όπως οι συγχωνεύσεις, η εναρμόνιση του φάσματος συχνοτήτων και η δημιουργία δικαιότερων επενδυτικών μοντέλων για τις υποδομές", δήλωσε ο Daniel Pataki, επικεφαλής της GSMA στην Ευρώπη.