Το WhatsApp αναβαθμίζει την ποιότητα φωτογραφιών-βίντεο σε νέο update για iPhone

4 μήνες πριν
smartphone whatsApp interface

Η τελευταία ενημέρωση του WhatsApp για iPhone φέρνει το διαμοιρασμό φωτογραφιών και βίντεο στο επόμενο επίπεδο. Η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία που σου επιτρέπει να στείλεις εικόνες και βίντεο υψηλής ποιότητας, χωρίς συμπίεση. Αποτελεί μια ευπρόσδεκτη βελτίωση για μια υπηρεσία που είναι ιστορικά γνωστή για τη συμπίεση του multimedia υλικού, με το αποτέλεσμα να μην είναι καλό τις περισσότερες φορές.

Τι άλλαξε λοιπόν; Προηγουμένως, το WhatsApp μετέτρεπε τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε συμπιεσμένες προεπισκοπήσεις κατά την αποστολή τους σε μια συνομιλία. Όμως τώρα, οι χρήστες του iOS μπορούν να επιλέξουν να στείλουν τα αρχεία στην πλήρη αρχική τους ποιότητα πατώντας το νέο κουμπί "+" και επιλέγοντας "Έγγραφο". Τα σχετικά αρχεία θα αποστέλλονται ως τυπικά ασυμπίεστα πακέτα δεδομένων και όχι ως προεπισκοπήσεις συνομιλίας. Οι παραλήπτες απλώς κάνουν κλικ στο αρχείο για να το δουν σε όλο του το μεγαλείο υψηλής ανάλυσης.

Φυσικά, δεν θέλουν όλοι να χάσουν αυτές τις εύχρηστες προεπισκοπήσεις μικρογραφιών (thumbnails) στις συνομιλίες του WhatsApp. Έτσι, η ενημέρωση δεν επιβάλλει στους χρήστες τη νέα μέθοδο κοινής χρήσης. Αν προτιμάς τη συμπίεση φωτογραφιών και βίντεο με μπόλικο θόρυβο και pixel σε προεπισκόπηση και σε μέγεθος γραμματοσήμου, μπορείς να εξακολουθείς να στέλνεις φωτογραφίες και βίντεο με τον παλιομοδίτικο τρόπο. 

Η κοινή χρήση μη συμπιεσμένων πολυμέσων πρέπει να ενεργοποιείται χειροκίνητα κάθε φορά που στέλνεις ένα αρχείο. Δεν υπάρχει συνολική αλλαγή της ρύθμισης για το λογαριασμό σου. Και να θυμάσαι ότι πρόκειται για σταδιακή κυκλοφορία, με τη META να προσθέτει σταδιακά τη λειτουργία σε όλους τους χρήστες της υπηρεσίας που ξεπερνάνε το 1 δισεκατομμύριο. Μια έκδοση για Android βρίσκεται επίσης στα σκαριά, αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας σε αυτό το στάδιο.

Το 2022 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για τα νέα χαρακτηριστικά του WhatsApp σε όλες τις πλατφόρμες. Τον Αύγουστο κυκλοφόρησε μια ειδική εφαρμογή για Mac με υποστήριξη βιντεοκλήσεων 8 ατόμων, καθώς και ένα desktop client για Windows νωρίτερα μέσα στο έτος. Το WhatsApp πειραματίζεται ακόμη και με τα sticker με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και αυτοκαταστρεφόμενα φωνητικά μηνύματα.

Ακόμη πάντως και με όλα αυτά, η ασυμπίεστη κοινή χρήση πολυμέσων είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη ενημέρωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την βασική εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων του WhatsApp. Εξάλλου, τι καλό έχει μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων αν τα μηνύματα φαίνονται απαίσια;