WWDC 2023: Όλες οι μεγάλες ανακοινώσεις της APPLE

10 μήνες πριν
WWDC 2023

Περιμέναμε ότι η κεντρική παρουσίαση της APPLE στο συνέδριο προγραμματιστών WWDC 2023 θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως σίγουρα η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες, «βομβαρδίζοντας» τους φίλους της με ανακοινώσεις τόσο σε επίπεδο software όσο και σε επίπεδο hardware.

Η σημαντικότερη χωρίς αμφιβολία ήταν η παρουσίαση του…

APPLE Vision Pro

Έπρεπε να περάσουν 8 χρόνια, από την παρουσίαση του APPLE Watch προκειμένου η APPLE να παρουσιάσει ένα εντελώς νέο hardware επιπέδου iPhone και iPad, που παράλληλα αποτελεί -σύμφωνα με τον CEO, Tim Cook- ένα από τα σημαντικότερα της ιστορίας της. Ο λόγος για το Apple Vision Pro, την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στο χώρο του mixed reality, το οποίο στηρίζεται σε μια νέα πλατφόρμα της εταιρείας, το visionOS. 

Με το APPLE Vision Pro, η εταιρεία επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα πλατφόρμα computing που θα ξεφεύγει από τα δισδιάστατα και μικρά όρια μιας οθόνης, φέρνοντας εμπειρίες επαυξημένης αλλά και εικονικής πραγματικότητας κατευθείαν στα μάτια σου. Η εμφάνιση του νέου headset επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έχει αρκετές ομοιότητες με γυαλιά του σκι, ενώ για την κατασκευή του η APPLE έχει χρησιμοποιήσει κορυφαία υλικά για να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη μακροχρόνια χρήση του συστήματος. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κάσκα της APPLE λειτουργεί αυτόνομα και δεν χρειάζεται κάποια σύνδεση με iPhone, iPad ή υπολογιστή Mac. Στην τελευταία όμως περίπτωση, μπορεί να μεταφέρει το desktop του Mac σου μέσα στην AR εμπειρία, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σε μια τεράστια εικονική οθόνη. Η APPLE προωθεί τη νέα της δημιουργία όπως είπαμε ως μια συσκευή που ενισχύει την παραγωγικότητα, συνδυάζοντας όμως και χαρακτηριστικά ψυχαγωγίας. Στα demos που είδαμε, οι χρήστες μπορούσαν να τοποθετήσουν ψηφιακά αντικείμενα όπως παράθυρα του safari browser στο πραγματικό περιβάλλον, σε πολύ μεγάλο μέγεθος, ακόμα και έγγραφα του Office. To ίδιο ισχύει και για την αναπαραγωγή ταινιών, όπου μπορείς να απομονώσεις πλήρως τα εξωτερικά φώτα και να δεις την αγαπημένη σου ταινία σαν να βρίσκεσαι σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το APPLE Vision Pro από τον ανταγωνισμό είναι ο τρόπος εισαγωγής των εντολών, με την APPLE να μην επιλέγει κάποιο χειριστήριο αλλά τα χέρια σου. Με μικρές χειρονομίες, ο χρήστης μπορεί να επιλέγει παράθυρα, να τα μεγεθύνει και ελαχιστοποιεί με απλές κινήσεις αλλά και να κάνει scrolling. Το εξελιγμένο σύστημα του Vision Pro γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιο μέρος του περιβάλλοντος κοιτάει ο χρήστης προκειμένου να ενεργοποιήσει άμεσα τη σχετική εντολή.

Ένα ακόμα στοιχείο διαφορετικότητας είναι το EyeSight, όπου η εξωτερική οθόνη του Vision Pro εμφανίζει τα μάτια του χρήστη προκειμένου ο περίγυρός του να γνωρίζει αν χρησιμοποιεί το σύστημα ενώ το passthrough video του επιτρέπει να βλέπει παράλληλα τον πραγματικό κόσμο χωρίς να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. 

Το APPLE Vision Pro στηρίζεται σε μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία visionOS, για την οποία η APPLE θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα SDK προκειμένου οι developers να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές. Θα διαθέτει το δικό του App Store ενώ εφαρμογές iPhone και iPad θα είναι δυνατό να τρέξουν με μικρές αλλαγές. 

H κυκλοφορία του APPLE Vision Pro πάντως είναι ακόμα μακριά αφού αυτή αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, πρώτα στις ΗΠΑ, με τιμή 3.499 δολάρια.

MacBook Air 15”

Συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις νέου hardware, η APPLE μεγαλώνει την οικογένεια των φορητών υπολογιστών MacBook Air με ένα νέο μοντέλο 15,3 ιντσών. Αποτελεί το πιο λεπτό φορητό υπολογιστή με τέτοια οθόνη, αφού το πάχος της δεν ξεπερνά τα 11.5 χιλιοστά. Η Liquid Retina οθόνη του προσφέρει συνολικά 1 δισεκατομμύρια χρώματα και έως 500 nits φωτεινότητας. Στο άνω μέρος και στη μέση υπάρχει το γνωστό notch, πίσω από το οποίο βρίσκεται η Full HD κάμερα που προσφέρει μοναδική ποιότητα στις βιντεοκλήσεις σου.

Επιπλέον η APPLE έχει εξοπλίσει το νέο MacBook Air με το βασικό M2 chipset που αποτελείται από 8πύρηνο επεξεργαστή και 10πύρηνη GPU, χωρίς να υπάρχει κάποιο ανεμιστηράκι κάτι που σημαίνει ότι είναι απολύτως αθόρυβο κατά τη λειτουργία του. H μνήμη ανάλογα με το μοντέλο μπορεί να φτάσει έως τα 24GB ενώ ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει τα 2TB ανάλογα με το μοντέλο. 

Mac Studio

Συνεχίζοντας τις πολλές hardware ανακοινώσεις της WWDC 2023, η APPLE ανακοίνωσε και νέα Mac Studio, το desktop υπολογιστή επιδόσεων της εταιρείας με M2 Max και M2 Ultra SoC. Σύμφωνα με την APPLE, οι επιδόσεις και των δύο μοντέλων αναμένεται να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, με την M2 Max έκδοση να προσφέρει 25% υψηλότερη απόδοση από την προηγούμενη γενιά (M1 Max), και να είναι κατά 50% ταχύτερο σε εφαρμογές rendering όπως το Adobe After Effects.

Βέβαια το μοντέλο που ενσωματώνει το M2 Ultra SoC βρίσκεται σε άλλο επίπεδο από πλευράς επιδόσεων. Κατασκευασμένο και αυτό με τη μέθοδο των 5nm, το M2 Ultra SoC διαθέτει 24πύρηνο επεξεργαστή και GPU που φτάνει τους 76 πυρήνες. Η μνήμη ανάλογα το μοντέλο μπορεί να φτάσει τα 192GB και στο σύνολο αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένεται να καλύψουν απαιτητικούς επαγγελματίες που εργάζονται πάνω σε απαιτητικές εφαρμογές όπως Final Cut Pro, Autocad, Adobe After Effects κ.α.

Η τιμή του έχει οριστεί στα $1.999 και η κυκλοφορία του έχει οριστεί για τις 13 Ιουνίου, αρχικά στις ΗΠΑ.

Mac Pro

Η μετάβαση όλων των υπολογιστών της APPLE από Intel επεξεργαστή σε Apple Silicon, ολοκληρώθηκε μετά από 3 χρόνια, με την παρουσίαση του νέου Mac Pro. Ο σχεδιασμός του υπερυπολογιστή της εταιρείας, μένει ίδιος με τον προκάτοχό του, με πιο χαρακτηριστικό το πίσω μέρος που μοιάζει με τρίφτη τυριού. 

Φυσικά όλα είναι διαφορετικά στο εσωτερικό, με 6 υποδοχές PCIe Gen 4 για κάρτες επέκτασης και 8 Thunderbolt 4 θύρες. Ο τυχερός κάτοχος ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να το χρησιμοποιήσει με έως 6 οθόνες Pro Display XDR ενώ ενσωματώνει ακόμα τρεις θύρες USB-A, δύο θύρες HDMI υψηλότερου bandwidth (που υποστηρίζουν ανάλυση έως 8K και ρυθμούς καρέ έως 240Hz) καθώς και δύο θύρες Ethernet των 10GB.

Όπως σε μία από τις εκδόσεις του Mac Studio, έτσι και το Mac Pro ενσωματώνει το κορυφαίο chipset της APPLE, το M2 Ultra με 24πυρηνο επεξεργαστή και GPU με έως 76 πυρήνες. Η 32πύρηνη Neural Engine υπόσχεται ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε ότι έχει σχέση με AI λειτουργίες ενώ στο σύνολό του το Mac Pro μπορεί να αναπαράγει απροβλημάτιστα έως 22 streams 8K ProRes. 

Η τιμή αλμυρή όπως θα την περίμενες, η οποία ξεκινά από τα 6.999 δολάρια για το αρχικό μοντέλο και φτάνουν ακόμα και τα 11.799 δολάρια με δίσκο 8TB για την top-spec έκδοση.

iOS 17

Οι κάτοχοι iPhone μαθαίνουν παραδοσιακά κάθε Ιούνιο τα επερχόμενα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας που στηρίζεται το iPhone τους. Το iOS 17 το οποίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, δεν θα υποστηρίζει το iPhone 8 και το iPhone X ενώ σε επίπεδο λειτουργιών, θεωρείται μια συντηρητική αναβάθμιση. 

Η APPLE έχει προχωρήσει σε αλλαγές στοχεύοντας τις βασικές εφαρμογές της πλατφόρμας, αρχής γενομένης από την εφαρμογή του τηλεφώνου. Έτσι είναι δυνατή η προσωποποίηση κάθε οθόνης από επαφή που σε καλεί, με διαφορετική εμφάνιση του ονόματος ανάλογα τη γραμματοσειρά που θα επιλέξεις και με φωτογραφία που γεμίζει την οθόνη. 

Άλλα χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα να αφήσεις βιντεομήνυμα σε μία FaceTime επαφή σου σε περίπτωση που δεν απαντήσει στην κλήση σου ενώ και η αυτόματη πληκτρολόγηση γίνεται πιο έξυπνη με τη χρήση ενός νέου AI μοντέλου. Ακόμα μπορείς να μετατρέψεις emojis σε stickers και να προσθέσεις εφέ, κάτι που κάνει λίγο πιο διασκεδαστικές τις συζητήσεις σου. 

Επιβεβαιώθηκε ακόμα η λειτουργία StandBy, με το iPhone να μετατρέπεται σε έξυπνη οθόνη μόλις το βάλεις για φόρτιση και σε οριζόντια θέση, εμφανίζοντας πληροφορίες με τον κατάλληλο φωτισμό, φορτώνοντας μια σειρά νέων ειδικών widgets. 

Βλέπουμε ακόμα και μια νέα εφαρμογή με την ονομασία Journal για όσους θέλουν να κρατάνε προσωπικές σημειώσεις σε μορφή ημερολογίου. Η λειτουργία Namedrop δίνει τη δυνατότητα αποστολής μιας επαφής μας σε ένα άλλο iPhone, με τις δύο συσκευές να χρειάζεται απλά να κοιτάει η μία την άλλη. Το Airdrop από την άλλη μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον και το Internet για να ολοκληρώσει μια μεταφορά αρχείων, στην περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη απομακρυνθούν από την εμβέλεια του WiFi δικτύου.

iPadOS 17

Η νέα αναβάθμιση της APPLE στο iPadOS φέρνει αρκετά χαρακτηριστικά από το iPhone, με χαρακτηριστικότερο αυτό της εξατομίκευσης της οθόνης κλειδώματος αλλά και την παρουσία διαδραστικών widgets που μπορούν να τοποθετηθούν στην επιφάνεια εργασίας. Για την οθόνη κλειδώματος, βλέπουμε ένα interface ακριβώς ίδιο με αυτό που είδαμε στο iOS 16 όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε η λειτουργία στο iPhone.

Ακόμα η εφαρμογή Health (Υγεία) έρχεται στο iPad για πιο εύκολη διαχείριση και εμφάνιση των στατιστικών στοιχείων γύρω από την άσκησή σου ενώ τα Live Activities είναι μία ακόμα λειτουργία που πλέον έρχεται και στο iPad μετά το iPhone. 

Μια άλλη αλλαγή αφορά τη Siri, τη ψηφιακή βοηθό που βρίσκουμε στο iOS, iPadOS, watchOS και macOS, η οποία θα ενεργοποιείται απλά και μόνο αν τη φωνάξεις χωρίς το “Hey” μπροστά. Αυτό ισχύει για όλες τις νέες εκδόσεις στις πλατφόρμες της APPLE ενώ μπορεί να καταλαβαίνει τις back-to-back εντολές χωρίς να λέτε τη λέξη (Siri) κάθε φορά.

watchOS 10

Widgets βλέπουμε και στο watchOS 10 μετά από αρκετό καιρό, με τον χρήστη να τα ενεργοποιεί μόλις περιστρέψει το digital crown προκειμένου να επιλέξει αυτό που επιθυμεί. Επιπλέον οι εφαρμογές Weather, Stocks, Home, Maps, Messages, και World Clock διακρίνονται από ένα έξυπνο redesign που ξεχωρίζει από την εμφάνιση περισσότερης πληροφορίας. 

Μια άλλη αλλαγή είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες θα χρησιμοποιούν τα κουμπιά του ρολογιού. Επί του παρόντος, πατώντας το digital crown ξεκινά το πλέγμα εφαρμογών honeycomb ή η λίστα εφαρμογών, ανάλογα με το πώς έχεις ρυθμίσει το ρολόι σου. Η πρόσβαση στο Control Center μπορεί επίσης να γίνει με το πλευρικό κουμπί, ενώ με διπλό κλικ στην κορώνα θα επιστρέψεις στις εφαρμογές που χρησιμοποίησες πρόσφατα.

Στο μέτωπο της γυμναστικής, η APPLE προσθέτει επίσης τη λειτουργία ποδηλάτου. Για αρχή, υπάρχουν νέες προβολές προπονήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν προσαρμοσμένες προπονήσεις, διαδρομές αγώνων, υψόμετρο και προβολές ταχύτητας ποδηλασίας. Η ποδηλασία μπορεί επίσης να προβληθεί ως live activity στο iPhone σου σε περίπτωση που θέλεις να τοποθετήσεις το smartphone σου σε ένα ποδήλατο.

Όπως και οι περισσότερες πλατφόρμες της APPLE έτσι και η συγκεκριμένη θα φτάσει στο APPLE Watch σου το φθινόπωρο. 

macOS Sonoma

Sonoma είναι η ονομασία του τελευταίου macOS, για το οποίο μάθαμε τα πάντα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης WWDC 2023. Τα widgets είναι και εδώ το επίκεντρο, τα οποία μετακινούνται από την πλευρική μπάρα στα δεξιά (Notification Center), πλέον στην επιφάνεια εργασίας προαιρετικά. Και εδώ μιλάμε για διαδραστικές εμπειρίες, θυμίζοντας εποχές Windows Vista. 

To άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το Game Mode, μια λειτουργία που δίνει προτεραιότητα σε ένα παιχνίδι στον επεξεργαστή και τη GPU για μειωμένο latency συνδεδεμένων χειριστηρίων (Xbox/PlayStation) και Bluetooth ακουστικών. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Hideo Kojima ανακοίνωσε ότι το Death Stranding Director’s Cut θα κυκλοφορήσει και στο macOS με κορυφαίες επιδόσεις. 

Ακόμα, τα web apps θα μπορούν να λειτουργούν σαν εγγενείς εφαρμογές, με τον χρήστη να μπορεί να τις τοποθετήσει ακόμα και στο dock αν επιθυμεί, υποστηρίζοντας push ειδοποιήσεις. 

Τέλος, η APPLE προσθέτει τη λειτουργία Presenter Overlay στο λειτουργικό, το οποίο δουλεύει με όλες τις εφαρμογές βιντεοκλήσεων, επιτρέποντας να προβάλεις περιεχόμενο όπως παρουσιάσεις διαφανειών πίσω σου, όσο το πρόσωπό σου παραμένει στην κάμερα. 

Πολλά από τα χαρακτηριστικά του iOS 17, θα βρουν το δρόμο τους και στο macOS Sonama, μεταξύ των οποίων η καλύτερη αυτόματη διόρθωση, η κλήση της Siri χωρίς τη χρήση της λέξης “Hey” καθώς και η βελτιωμένη λειτουργία των stickers.

Το macOS Sonama αναμένεται να κυκλοφορήσει σε συμβατούς υπολογιστές Mac μέσα στο φθινόπωρο.