XIAOMI: Το HyperOS παίρνει τη θέση του MIUI μετά από 13 χρόνια

5 μήνες πριν
HyperOS

Ο Lei Jun, Διευθύνων Σύμβουλος της XIAOMI, παρουσίασε το επερχόμενο HyperOS. Το νέο προηγμένο λειτουργικό σύστημα θα κάνει πρεμιέρα με τη σειρά XIAOMI 14, σηματοδοτώντας το επόμενο στάδιο της εξέλιξης του MIUI, του γραφικού περιβάλλοντος που βρίσκουμε σε κάθε smartphone ή tablet της XIAOMI. Η σειρά αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Κίνα αργότερα φέτος, ενώ η παγκόσμια κυκλοφορία αναμένεται στις αρχές του 2024.

Όπως διευκρινίστηκε, το HyperOS θα συνεχίσει να είναι ένα opensource project για την πλατφόρμα του Android, όμως θα ενσωματωθεί με το Vela, την πλατφόρμα IoT της XIAOMI.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Weibo, ο Jun αποκάλυψε ότι το νέο λειτουργικό σύστημα στοχεύει να τοποθετήσει "τους χρήστες στην καρδιά ενός οικοσυστήματος", όπου μπορούν να αλληλοεπιδρούν με άλλους, αλλά και με οχήματα ή έξυπνα σπίτια. Ξεκινώντας με μια μικρή ομάδα μηχανικών, η XIAOMI έχει εξελιχθεί σε μια κολοσσιαία εταιρεία με σχεδόν 5.000 άτομα που εργάζονται πάνω στο λογισμικό που φέρουν οι συσκευές της εταιρείας.

Από την κυκλοφορία του πρώτου MIUI προϊόντος της XIAOMI στις 16 Αυγούστου 2010, η βάση χρηστών έχει επεκταθεί από "100 ονειροπόλους" σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Το υπάρχον γραφικό περιβάλλον για τον χρήστη το οποίο ξεκίνησε με "μόνο τέσσερις κοινές λειτουργίες", έχει εξελιχθεί σε μια υπηρεσία πολλαπλών συσκευών για smartphones και οικιακές συσκευές.

Η XIAOMI άρχισε να θέτει τις βάσεις για το HyperOS το 2014, μια χρονιά που συνέπεσε με την εμφάνιση των πρώτων IoT συσκευών. Η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2017 και στη συνέχεια άρχισε να χτίζει ένα νέο οικοσύστημα για συσκευές και εφαρμογές. Η φιλοδοξία είναι να συνδέσει "δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές" στο μέλλον, με τη σειρά XIAOMI 14 να αποτελεί το πρώτο βήμα ενώ ήδη αναφέρει ότι το 2024 θα επεκταθεί και στην ηλεκτροκίνηση παρουσιάζοντας το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται ότι όλα τα XIAOMI smartphones θα είναι εξοπλισμένα με το HyperOS ενώ οι παλαιότερες ναυαρχίδες και οι premium συσκευές είναι πιθανό να λάβουν ενημέρωση OTA.