15 tips για να διατηρήσετε το Laptop σε φοβερή κατάσταση

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)
2 έτη πριν

Ακολουθήστε λίγες απλές συμβουλές, που θα σας επιτρέψουν να χαρείτε το laptop σας για αρκετό καιρό ακόμα.

Τα σύγχρονα laptops είναι σαφέστατα πιο ανθεκτικά από τα παλαιότερα. Το πλαίσιό τους έχει ενισχυθεί σε σημεία που καταπονείται περισσότερο, τα υλικά είναι καλύτερα, ενώ οι κατασκευαστές έχουν προσθέσει στοιχεία, όπως μεμβράνες για την αδιαβροχοποίηση, που τα καθιστούν πιο ανθεκτικά σε καθημερινές απροσεξίες. Ό,τι όμως κι αν κάνουν, χρειάζεται και η δική σας φροντίδα για να παραμείνουν «ετοιμοπόλεμα».

Α. Ο βασιλιάς της σκόνης
Οι υπολογιστές, σταθεροί και φορητοί, έχουν την «κακή συνήθεια» να έλκουν τη σκόνη στο εσωτερικό τους, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η συγκέντρωση της σκόνης στον ανεμιστήρα του επεξεργαστή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διακοπή περιστροφής του. Αυτό έχει ως συνέπεια την υπερθέρμανση του επεξεργαστή που μεταφράζεται σε διακοπή λειτουργίας του laptop μετά από λίγα λεπτά.

1. Θυμηθείτε τον υπολογιστή σας όταν καθαρίζετε το γραφείο σας ή όταν γίνονται εργασίες. Κατεβάστε την οθόνη του και σκεπάστε τον για λίγο αν δε μπορείτε να τον βάλετε στην τσάντα του. Θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε ήδη προμηθευτεί κάποια ειδική τσάντα μεταφοράς καθώς αποτελεί τον πιο ουσιαστικό τρόπο προστασίας της επένδυσή σας. Αν δεν το έχετε κάνει, βρείτε εδώ μια μεγάλη ποικιλία για κάθε laptop, κάθε γούστο και κάθε τσέπη.

2. Ποτέ μην αφήνετε το laptop στο πάτωμα, πάνω σε κάποιο χαλί, όπου είναι πιθανό να μπει σκόνη στο εσωτερικό του.

3. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γυρίστε το laptop ανάποδα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν μικροσωματίδια κάτω από το πληκτρολόγιο και χρησιμοποιήστε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα - δείτε καθαριστικά laptop εδώ. Θυμηθείτε ότι τα μικροσωματίδια (ακόμα και ψίχουλα αν έχετε την κακή συνήθεια να τρώτε πάνω από το laptop) αναμειγνύονται με τη σκόνη και μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Β. Δείξτε… στοργή στην οθόνη
Όπως σε κάθε φορητή συσκευή, έτσι και στα laptops, το πιο ευαίσθητο στοιχείο είναι η οθόνη.

4. Ξεχάστε οποιοδήποτε κοινό καθαριστικό χρησιμοποιείτε στο σπίτι καθώς ο καθαρισμός της οθόνης απαιτεί είτε ειδικό σπρέι, είτε απλό αντιστατικό πανί - δείτε καθαριστικά laptop εδώ.

5. Δε θα πρέπει ποτέ να σηκώνετε το laptop από την οθόνη, ούτε να ασκείτε πιέσεις πάνω ή πίσω από αυτή.

6. Όταν το laptop είναι κλειστό, δε θα πρέπει να αφήνετε πάνω του αντικείμενα που έχουν βάρος.

7. Είναι σημαντικό να προσέχετε να μην ξεχάσετε κάποιο αντικείμενο πάνω στο πληκτρολόγιο πριν διπλώσετε την οθόνη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει από γρατζουνιά έως σπάσιμο.

8. Και φυσικά, ποτέ δεν κλείνετε την οθόνη με δύναμη.

Γ. Τροφοδοτικό: ο συνήθης ύποπτος
Το τροφοδοτικό και το καλώδιό του ανήκουν στα στοιχεία του laptop που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για ποικίλους λόγους.

9. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί κάποιο UPS ή ένα πολύπριζο με προστασία υπέρτασης, είναι το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε μόλις τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. Στο you.gr θα βρείτε τόσο UPS που θα «σηκώσουν» όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό σας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, όσο και ειδικά πολύπριζα που αποτελούν μια πιο οικονομική λύση απέναντι στις επικίνδυνες αιχμές της τάσης. Αν ωστόσο δεν προλάβατε και το «μοιραίο» έχει συμβεί, στο you.gr μπορείτε να βρείτε τροφοδοτικά για να αντικαταστήσετε το προβληματικό.

10. Ποτέ μην βγάζετε το φις από την πρίζα τραβώντας το καλώδιο. Χρησιμοποιείτε πάντα το φις ώστε να μην προκαλέσετε ζημιά στο καλώδιο. Επίσης, ποτέ μην περνάτε το καλώδιο κάτω από αιχμηρά ή βαριά αντικείμενα που μπορούν να του προκαλέσουν ζημιά.

11. Προσέξτε τη διαδρομή του καλωδίου καθώς αν το παρασύρετε χωρίς να προσέξετε μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο ίδιο το καλώδιο, στο laptop (αφού παρασυρθεί και πέσει από το γραφείο), αλλά ακόμα και σε εσάς.

Δ. Αυτό σε ποια θύρα μπαίνει;
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη χρήση των θυρών και των υποδοχών του laptop, αφού η εισαγωγή ακατάλληλων μέσων ή ο λάθος τρόπος εισαγωγής τους μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.

12. Βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο που επιχειρείτε να συνδέσετε ταιριάζει με τη θύρα. Οι θύρες φέρουν σύμβολα σχετικά με τα καλώδια και τις συσκευές που δέχονται. Μην πιέζετε τα διάφορα USB flash drives και βεβαιωθείτε ότι τα τοποθετείτε με τη σωστή πλευρά από πάνω.

13. Δώστε προσοχή στα CD και DVD που χρησιμοποιείτε καθώς φθορές σε μια τυπωμένη ετικέτα ή υγρά στην επιφάνεια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο drive. Επίσης, η τοποθέτηση των CD και DVD πρέπει να γίνεται ασκώντας την ελάχιστη απαραίτητη πίεση στο drive.

E. Θερμοπληξία στο laptop;
Όπως η σκόνη, έτσι και η ζέστη, μπορεί να προκαλέσει από απλές διακοπές στη λειτουργία του laptop (με ή χωρίς απώλεια δεδομένων) έως μόνιμη ζημιά σε όλη ή μέρος της συσκευής.

14. Μην αφήνετε το laptop εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν έχετε την κακή συνήθεια να το αφήνετε πάνω από το ταμπλό του αυτοκινήτου ή στο κάθισμα του συνοδηγού πρέπει να τη σταματήσετε. Με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που είναι στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ζημιά που μπορεί να προκληθεί μπορεί να είναι μεγάλη.

15. Αν στο χώρο που χρησιμοποιείτε το laptop η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα κάποιες φορές και ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος ή δεν επαρκεί, μπορείτε να προμηθευτείτε μία ειδική βάση με σύστημα ψύξης. Φυσικά, το you.gr διαθέτει ποικιλία τέτοιων βάσεων που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά και να εργάζεστε ήσυχοι.