Αφαιρέθηκε η άδεια πλαστικού χειρουργού στο Οχάιο μετά από επεμβάσεις που μετέδιδε στο TikTok οι οποίες ήταν απειλητικές για τη ζωή των ασθενών

8 μήνες πριν
med tools

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην πλαστικό χειρουργό Katharine Grawe στο Οχάιο επειδή διαπιστώθηκε ότι οι εγχειρήσεις που μετέδιδε ζωντανά στο TikTok ήταν απειλητικές για τις ζωές των ασθενών της.

Η ιατρική άδεια της πλαστικού χειρουργού που ασκούσε το επάγγελμα της στην πολιτεία του Οχάιο ανακλήθηκε οριστικά αφού μια ιατρική επιτροπή που αποτελούσαν εμπειρογνώμονες και ειδικοί στον ιατρικό κλάδο διαπίστωσε ότι έβλαψε ασθενείς κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης των χειρουργείων τους στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok.

Στην ειδοποίηση αναστολής περιγράφονται τρεις ανώνυμες καταγγελίες ασθενών. Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο TikTok, η Katharine Grawe κοίταξε απευθείας την κάμερα ενώ εισήγαγε τη συσκευή αναρρόφησης σε μία ασθενή, έναν λεπτό σωλήνα που ονομάζεται κάνουλα και χρησιμοποιείται στα χειρουργεία λιποαναρρόφησης. «Παρόλο που η λιποαναρρόφηση είναι μια τυφλή χειρουργική επέμβαση που απαιτεί επίγνωση της άκρης του σωληνίσκου για την αποφυγή τραυματισμού, η προσοχή σας εκείνες τις στιγμές που έπρεπε να κοιτάτε τον ασθενή ή να ψηλαφίζετε τη θέση της άκρης του σωληνίσκου ήταν στραμμένη στην κάμερα» αναφέρεται στην ειδοποίηση αναστολής. Ως αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας, η ασθενής αναγκάστηκε σε μακρά νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «ελεύθερου αέρα στην κοιλιά της, μία διάτρηση λεπτού εντέρου» και μια «νεκρωτική λοίμωξη μαλακών ιστών» ανέφερε το συμβούλιο. Μία άλλη ασθενής χρειάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο εξαιτίας «κράμπας και έντονου πόνου στην κοιλιά» μετά από χειρουργική επέμβαση που περιελάβανε ανύψωση γλουτών, λιποαναρρόφηση και αποκατάσταση ομφαλοκήλης. Αυτή η ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης και της αφαιρέθηκε μέρος του λεπτού εντέρου αφού διαγνώστηκε με μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται ραβδομυόλυση. Η τρίτη ασθενής επισκέφθηκε την Δρ. Katharine Grawe για μία αυξητική στήθους που περιλάμβανε εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης. Λίγες ημέρες μετά από την επέμβαση, η ασθενής ένιωσε ναυτία και παρατήρησε αιμορραγία στο στήθος. Ο ασθενής επέστρεψε δύο φορές στο γραφείο της Katharine Grawe στην κλινική Roxy Plastic Surgery, με την χειρουργό να αναθέτει τις μετεγχειρητικές διαδικασίες σε έναν άλλο χειρουργό και μία νοσοκόμα παρά το «σύνθετο χειρουργικό ιστορικό» της ασθενούς.

Τελικώς, η ασθενής έπρεπε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για να αφαιρεθούν τα εμφυτεύματα. «Δεν πρόκειται για φυσιολογικές επιπλοκές σαν αυτές που έχουμε στη συνήθη ιατρική πρακτική αλλά τα περιστατικά προκλήθηκαν μάλλον από απερισκεψία και αδιαφορία για τους κανόνες που διέπουν την άσκηση της ιατρικής στο Οχάιο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Jonathan B. Feibel, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου της Πολιτείας του Οχάιο. 

Το Ιατρικό Συμβούλιο του Οχάιο έλαβε την απόφαση να ανακαλέσει την άδεια της και να απαγορεύσει στην Katharine Grawe – γνωστής και ως Dr. Roxy στο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής «Roxy Plastic Surgery» και στους πολλούς ακολούθους της στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok- να ασκήσει ξανά το επάγγελμα της στην πολιτεία. Το συμβούλιο είπε ότι η Katharine Grawe, της οποίας η άδεια είχε ανασταλεί από τον Νοέμβριο, ότι παραμελούσε τους ασθενείς της καθώς μετέδιδε ζωντανά αποσπάσματα από τα χειρουργεία τους στο TikTok αφού μιλούσε στην κάμερα και απαντούσε σε ερωτήσεις των θεατών ενώ πραγματοποιούσε τις χειρουργικές επεμβάσεις. Τόσο η Katharine Grawe όσο και οι συνήγοροι της δεν ήταν διαθέσιμοι για να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενώ ο λογαριασμός της στο TikTok δείχνει προς το παρόν να είναι ιδιωτικός. Το συμβούλιο έχει προειδοποιήσει την πλαστική χειρουργό για τις ενέργειες της ήδη από το 2018 (η χειρουργός έλαβε συνολικά δύο προειδοποιήσεις), επικαλούμενο ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των ασθενών, πιθανές παραβιάσεις του ιατρικού απορρήτου κ.ά.  

Η Dr. Katharine Roxanne Grawe όπως είναι το πλήρες όνομα της χειρουργού που όπως αναφέραμε είναι επίσης γνωστή και ως «Dr. Roxy» δεν θα μπορεί πλέον «να ασκεί ιατρική στην πολιτεία του Οχάιο» δήλωσε η Jerica Stewart, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συμβούλιου της Πολιτείας του Οχάιο. Εκτός από την ανάκληση της άδειας της Katharine Grawe, το συμβούλιο της επέβαλε πρόστιμο $4.500.

Το συμβούλιο είχε αναστείλει την ιατρική άδεια της Katharine Grawe από τον Νοέμβριο αφού όπως αναφέραμε την είχε πρώτα επιπλήξει δύο φορές. Η πλαστική χειρουργός βρέθηκε ενώπιον του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και πριν την ψηφοφορία παραδέχτηκε ότι «είχε πέσει κάτω από τα υψηλά στάνταρντ του διοικητικού συμβουλίου με πολλούς τρόπους». Επίσης δήλωσε ότι προχώρησε στη ζωντανή μετάδοση των χειρουργείων για να εξηγήσει τα οφέλη της αισθητικής χειρουργικής σε άτομα εκτός του ιατρικού τομέα». «Όμως πλέον, καθώς βρίσκομαι εδώ σήμερα ενώπιον σας, διαπιστώνω για ποιον λόγο αυτά τα βίντεο φάνηκαν τόσο ανόητα και αντιεπαγγελματικά σε εσάς» είπε η Katharine Grawe ενώπιον της ιατρικής επιτροπής. 

Η Katharine Grawe απέκτησε το πτυχίο ιατρικής το 2005 αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στην πόλη Γκάλβεστον του Τέξας ενώ πιστοποιήθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πλαστικής Χειρουργικής το 2014.