Το AI χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του νέου και τελευταίου τραγουδιού των Beatles

10 μήνες πριν
Beatles

Μια νέα και τελευταία ηχογράφηση των Beatles με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, ανακοίνωσε ο Sir Paul McCartney.

Ο θρύλος της μουσικής, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε νέα τεχνολογία για να "απεγκλωβίσει" τη φωνή του John Lennon από ένα παλιό demo και να ολοκληρώσει ένα τραγούδι δεκαετιών.

«Μόλις το ολοκληρώσαμε και θα κυκλοφορήσει φέτος», δήλωσε στην εκπομπή Radio 4 Today την Τρίτη.

Αν και ο McCartney δεν κατονόμασε το τραγούδι, είναι πιθανό να πρόκειται για μια σύνθεση του Lennon του 1978 με τίτλο Now and Then. Το demo ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια σε κασέτες με την ένδειξη "For Paul" που έφτιαξε ο Lennon λίγο πριν από το θάνατό του το 1980, τα οποία δόθηκαν αργότερα στον McCartney από τη χήρα του Lennon, Yoko Ono.

Ηχογραφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του σε ένα boombox καθώς ο Lennon καθόταν στο πιάνο του στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Οι στίχοι, οι οποίοι ξεκινούν με το "Ξέρω ότι είναι αλήθεια, είναι όλα εξαιτίας σου / Και αν τα καταφέρω, είναι όλα εξαιτίας σου", είναι χαρακτηριστικοί των απολογητικών ερωτικών τραγουδιών που έγραψε ο Lennon στο τελευταίο μέρος της καριέρας του.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ανακατασκευή του demo προήλθε από το οκτάωρο έπος του Peter Jackson, Get Back. Για το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Beatles, η συντάκτης διαλόγων Emile de la Rey χρησιμοποίησε ειδικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίσει τις φωνές των Beatles και να τις διαχωρίσει από το θόρυβο του περιβάλλοντος.

Ήταν αυτή η διαδικασία που επέτρεψε στον McCartney να κάνει ένα «εικονικό ντουέτο» με τον Lennon στην πρόσφατη περιοδεία του καθώς και στο περσινό φεστιβάλ Glastonbury, και για τις νέες μίξεις surround ήχου του άλμπουμ Revolver των Beatles πέρυσι.

«O Jackson κατάφερε να διαχωρίσει τη φωνή του John από ένα κομμάτι που είχε ηχογραφηθεί σε κασέτα», δήλωσε ο Mc Cartney. «Είχαμε τη φωνή του John και ένα πιάνο και μπορούσε να τα διαχωρίσει με AI. Λέει στο μηχάνημα: 'Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Βγάλε την κιθάρα».

«Έτσι, όταν ήρθαμε να φτιάξουμε αυτόν που θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Beatles, ήταν ένα demo που είχε ο John και μπορέσαμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την καθαρίσουμε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια, μπορούμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως θα κάναμε κανονικά. Οπότε σου δίνει ένα είδος ελευθερίας».

Το Now and Then είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ως πιθανό τραγούδι επανένωσης των Beatles το 1995, όταν συνέθεταν τη σειρά Anthology που κάλυπτε την καριέρα τους. Τα τρία επιζώντα μέλη του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν δύο από τα τραγούδια από τις κασέτες του Lennon - Free As A Bird και Real Love - σηματοδοτώντας το πρώτο "νέο" υλικό του συγκροτήματος μετά από 25 χρόνια.

Αλλά αν και προσπάθησαν επίσης να ηχογραφήσουν το Now and Then, η όλη διαδικασία εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Ο παραγωγός Jeff Lynne, ο οποίος συνέβαλη στην παραγωγή, είπε ότι το συγκρότημα "τα έπαιζε" κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος.

«Το τραγούδι είχε ρεφρέν, αλλά του έλειπαν σχεδόν εντελώς οι στίχοι. Κάναμε το backing track, μια πρόχειρη προσπάθεια που πραγματικά δεν τελειώσαμε», θυμήθηκε ο Lynne. Ο McCartney αποκάλυψε αργότερα ότι το τραγούδι μπήκε στο ράφι επειδή ο George Harrison το είχε αποκαλέσει "γα***** σκουπίδια" και αρνήθηκε να το δουλέψει.

Ένας επιπλέον παράγοντας πίσω από την απόρριψη του τραγουδιού ήταν ένα τεχνικό ελάττωμα στην αρχική ηχογράφηση, η οποία παρουσίαζε ένα επίμονο βουητό από τα κυκλώματα του ηλεκτρικού ρεύματος στο διαμέρισμα του Lennon.

Το 2009, μια νέα έκδοση του demo χωρίς τον θόρυβο στο παρασκήνιο κυκλοφόρησε σε ένα bootleg CD - οδηγώντας σε εικασίες των οπαδών ότι επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική ηχογράφηση, η οποία είχε κλαπεί από το διαμέρισμα του Lennon μετά τον θάνατό του.

Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν αναφορές ότι ο McCartney θα κυκλοφορούσε μια πλήρη έκδοση του τραγουδιού, και ο μουσικός έχει μιλήσει συχνά για την επιθυμία του να το κάνει.

«Δεν είμαι τόσο πολύ στο διαδίκτυο, αλλά οι άνθρωποι θα μου πουν: Ω, ναι, υπάρχει ένα κομμάτι όπου ο John τραγουδάει ένα από τα τραγούδια μου», και είναι απλά τεχνητή νοημοσύνη ... είναι κάπως τρομακτικό αλλά και συναρπαστικό, γιατί είναι το μέλλον. Απλά θα πρέπει να δούμε πού θα μας οδηγήσει αυτό».