Αναφορά παραβίασης ορίου ταχύτητας μέσω εφαρμογής σε smartphone

2 έτη πριν
smartphone app

Ευκολότερη τη ζωή των πολιτών θέλει να κάνει μια νέα εφαρμογή για smartphones, η οποία εξοπλίζει τους χρήστες με όσα χρειάζονται για να αναφέρουν ενδεχόμενο περιστατικό παραβίασης ορίου ταχύτητας στις αρχές.

Το “Speedcam Anywhere” λειτουργεί πολύ απλά και στόχος των δημιουργών είναι να βοηθηθεί το έργο των αρχών, καθώς οι πεζοί θα μπορούν πολύ απλά μέσω του κινητού τους τηλεφώνου να τραβούν ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων, το οποίο αργότερα θα μεταβιβάζεται στις αρχές για να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια παράβαση.

Η διαδικασία έχει ως εξής: έχοντας εγκατεστημένη την εφαρμογή, ο χρήστης καταγράφει με το κινητό του ένα όχημα εν κινήσει το οποίο πιστεύει ότι παραβιάζει το όριο ταχύτητας. Ένα βίντεο δύο δευτερολέπτων καταγράφεται και αποστέλλεται μαζί με δεδομένα τοποθεσίας στο cloud για επεξεργασία και ανάλυση, για να προκύψουν τα αποτελέσματα (σε βασικό επίπεδο, η ταχύτητα). Μετά, ο χρήστης ενημερώνεται στο κινητό για αυτά τα αποτελέσματα κατεβάζοντας το βίντεο και μια σελίδα αναφοράς με στοιχεία που ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να καταθέσει στις αρχές, πάλι μέσω της εφαρμογής.

Στην ουσία, η κάμερα καταγράφει ένα δευτερόλεπτο πριν και μετά το πάτημα του πλήκτρου καταγραφής κι ύστερα (στο cloud) πραγματοποιείται ανάλυση για να αναγνωριστεί το μοντέλο οχήματος, το μέγεθος ζάντας, τα κέντρα της κάθε ρόδας. Μετά, διαλέγει ένα σημείο από το πλάνο το οποίο χωρίζει στη μέση τα δύο δευτερόλεπτα καταγραφής, κι έτσι όταν ο μπροστινός τροχός περάσει από αυτό το σημείο, γίνεται ένας υπολογισμός με βάση κανόνες της φυσικής για να υπολογιστεί η ταχύτητα με την οποία πήγαινε το όχημα σε εκείνο το σημείο.

Σε συνδυασμό με τα δεδομένα του χάρτη υπολογίζεται το αν παραβίασε κάποιο όριο κι ύστερα, όταν ετοιμαστεί η αναφορά δίνεται η δυνατότητα να καταβληθεί στις αρχές, που θα έχουν όσα χρειάζονται για να ελέγξουν τι ισχύει.

Προς το παρόν η εφαρμογή εμφανίζεται ως κάτι θετικό, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε απλούς πολίτες να αναφέρουν εύκολα και γρήγορα περιστατικά και -κυρίως- μαζί με αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία, καθώς εφόσον δεν πρόκειται για μια πραγματική κάμερα ταχύτητας αλλά για μια προσομοίωση θα έλεγε κανείς, οπότε το περιθώριο λάθους που αναμφίβολα έχει ενδεχομένως να οδηγήσει σε λανθασμένες ποινές.

Για την ιστορία, αναφέρεται πως η εφαρμογή έχει περιθώριο λάθους μόλις 2% για συνδρομητές του “Pro” Mode (14,99£ ανά 1000 μεταφορτώσεις βίντεο) και 10% για τους χρήστες που παραμένουν στο “Free” πακέτο.

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζεται από τους δημιουργούς είναι ότι, ακόμη κι αν οι αρχές λάβουν μια αναφορά, σε καμία περίπτωση αυτό δε συνεπάγεται κλήση και πρόστιμο. Ο μοναδικός σκοπός της εφαρμογής είναι η ενημέρωση με παροχή πληροφοριών, καθώς ρητά αναφέρεται πως δεν έχει λάβει την έγκριση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου για να λειτουργεί ως υποκατάστατο μιας πραγματικής κάμερας ταχύτητας.