Πόρτα σε δωμάτιο ξενοδοχείου άνοιξε με το iPhone

2 έτη πριν
iphone

Φτάνεις στο ξενοδοχείο και πας «καρφί» στη ρεσεψιόν για να κάνεις check in. Λίγα λεπτά αργότερα βρίσκεσαι καθ’ οδόν προς το δωμάτιό σου με το κλειδί ή τέλος πάντων τη μαγνητική κάρτα στο χέρι. Σύντομα η παραπάνω εικόνα ωστόσο δε θα είναι παρά μια ανάμνηση του παρελθόντος, αφού ζούμε ήδη στην εποχή που οι πόρτες των δωματίων των ξενοδοχείων ανοίγουν απλά μέσω smartphone!

Έτσι ήταν σε θέση να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του τουλάχιστον ο δημοσιογράφος Rich DeMuro κατά τη διάρκεια της διαμονής του σε ξενοδοχείο της εταιρείας Hyatt στο πλαίσιο ταξιδιού του. Ο DeMuro είχε το κλειδί του δωματίου του σε ψηφιακή μορφή στο Apple Wallet του και άνοιξε την πόρτα φέρνοντας το iPhone του κοντά στη σχετική επιφάνεια. Η όλη διαδικασία κράτησε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πραγματοποιήθηκε μέσω Bluetooth και NFC ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευή του ήταν κλειδωμένη.

Ο ξενοδοχειακός κολοσσός (απασχολεί περισσότερους από 127.000 εργαζομένους και διαθέτει πάνω από 1100 μονάδες σε 69 χώρες και έξι ηπείρους) Hyatt είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να λανσάρει τη συγκεκριμένη λειτουργία στο WWDC 2021 και μόλις πέρυσι τον Δεκέμβριο ξεκίνησε την πιλοτική υλοποίησή του σε έξι τοποθεσίες στις πολιτείες Ιλινόι, Φλόριντα, Χαβάη, Καλιφόρνια και Τέξας. Υπολογίζεται όμως ότι για το επίσημο λανσάρισμά του σε όλες τις μονάδες της εταιρείας θα χρειαστούν σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών και ενδεχομένως ακόμα και ολόκληρα χρόνια.

Μία παρόμοια λειτουργία προσφέρει εδώ και καιρό πάντως η Marriott μέσω της εφαρμογής Bonvoy (το όνομα του προγράμματος επιβράβευσης των πιστών πελατών της). Πρόκειται για το Mobile Key το οποίο ενεργοποιείται εφ’ όσον το ζητήσει ο πελάτης κατά το check in και του επιτρέπει να ξεκλειδώνει το δωμάτιό του μέσω Bluetooth και NFT, πλησιάζοντας το κινητό του στον αισθητήρα της πόρτας του δωματίου του. Στην περίπτωση της Marriott βέβαια, η διαδικασία γίνεται μέσω του Bonvoy app και όχι του Apple Wallet.