Απαγορεύονται τραγούδια εκτός του "αποδεκτού" τέμπο στην Τσετσενία

1 εβδομάδα πριν
concert chechnya

Η κυβέρνηση της Τσετσενίας, με την έγκριση του ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, εισήγαγε νέους κανονισμούς που περιορίζουν αυστηρά τη μουσική στη χώρα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, Μούσα Ντατάγιεφ, μόνο τραγούδια με ρυθμό μεταξύ 80 και 116 παλμών ανά λεπτό (BPM) θεωρούνται αποδεκτά, καθώς θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν την τσετσενική νοοτροπία και αντίληψη του ρυθμού.

Ο Ντατάγιεφ τόνισε ότι η υιοθέτηση μουσικής από άλλους πολιτισμούς είναι ανεπίτρεπτη, καθώς η Τσετσενία οφείλει να διατηρήσει και να μεταδώσει στις επόμενες γενιές την πολιτιστική της κληρονομιά και τα ηθικά πρότυπα ζωής. Οι καλλιτέχνες έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Ιουνίου για να προσαρμόσουν τα έργα τους στα νέα πρότυπα, αν και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου παραμένουν ασαφείς.

Η Τσετσενία, μια μουσουλμανική χώρα στον Βόρειο Καύκασο με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύρια, ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία παρά τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης στο παρελθόν. Η παραδοσιακή μουσική της περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια και επικές μπαλάντες, με τις λαογραφικές παραδόσεις να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό της.

Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί ουσιαστικά απαγορεύουν τα περισσότερα είδη σύγχρονης μουσικής. Ηλεκτρονικά είδη όπως η house, η techno και η dubstep συνήθως ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα BPM, ενώ ακόμη και οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ποπ μουσικής τη δεκαετία του 2020 είχαν μέσο όρο 122 BPM. Ακόμη και ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας, στα 79 BPM, θεωρείται πολύ αργός βάσει των νέων ορίων.

Τα νέα πρότυπα οδηγούν σε παράδοξα, καθώς τραγούδια όπως το "Stayin' Alive" των Bee Gees (104 BPM) και το "Dancing Queen" των ABBA (101 BPM) θεωρούνται αποδεκτά, ενώ το "Hello" της Adele (79 BPM) είναι υπερβολικά αργό και το "Hotel California" των Eagles (147 BPM) υπερβολικά γρήγορο. Ακόμη κι αν ο στόχος είναι η διαφύλαξη των μουσικών παραδόσεων της Τσετσενίας και ο περιορισμός των δυτικών επιρροών, ο αυθαίρετος καθορισμός του αποδεκτού τέμπο καθιστά το μέτρο παράλογο και άνευ ουσίας.