Από τον Musk στον 50 Cent: Η άνοδος των κρυπτο-απατών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα social media

2 μήνες πριν
50 cent elon musk

Το YouTube αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα αρκετά περιστατικά εξαπάτησης που περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την παραποίηση της εικόνας και της φωνής του Elon Musk. Μια πρόσφατη πεντάωρη μετάδοση, η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια, παρουσίαζε ένα ψεύτικο βίντεο του Musk σε μια υποτιθέμενη εκδήλωση της Tesla, προτρέποντας τους θεατές να συμμετάσχουν σε μια απάτη κρυπτονομισμάτων.

Το μήνυμα, που επαναλαμβανόταν συνεχώς, καλούσε τους χρήστες να καταθέσουν Bitcoin, Ethereum ή Dogecoin σε έναν ιστότοπο, υποσχόμενο τον διπλασιασμό του ποσού. Η μετάδοση προσέλκυσε πάνω από 30.000 θεατές σε κάποιο σημείο, αν και υπάρχει η πιθανότητα αυτός ο αριθμός να περιλάμβανε αρκετά bots.

Το κανάλι που χρησιμοποιήθηκε για την απάτη έφερε το σήμα επαλήθευσης "Official Artist Channel", γεγονός που υποδηλώνει πιθανή παραβίαση λογαριασμού. Μετά από επικοινωνία με την GOOGLE, τόσο το βίντεο όσο και το κανάλι αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα.

Όπως πολλοί αναφέρουν, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση παρόμοιων κακόβουλων μεταδόσεων που χρησιμοποιούν deepfake του Musk, συχνά εκμεταλλευόμενες λογαριασμούς που προσποιούνται ότι ανήκουν σε εταιρείες του. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, εντοπίστηκαν 35 λογαριασμοί που παρίσταναν την SpaceX κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του Starship.

Οι απατεώνες προσπαθούν επίσης να εκμεταλλευτούν επίκαιρα γεγονότα, όπως την πρόσφατη έκλειψη ηλίου, για να προσελκύσουν θύματα. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πολλαπλά περιστατικά ψεύτικων livestreams του Musk στο Reddit.

Το φαινόμενο των απατών κρυπτονομισμάτων που στοχεύουν τους followers του Musk στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρόμοιες τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί και με άλλες διασημότητες όπως πρόσφατα με το λογαριασμό του ράπερ 50 Cent ο οποίος παραβιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε για μια παρόμοια απάτη.

Τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βελτιωμένα συστήματα ασφαλείας από τις πλατφόρμες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας deepfake καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο τον διαχωρισμό του αυθεντικού από το πλαστό περιεχόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους ανυποψίαστους χρήστες.