Αστυνομικοί συλλαμβάνουν...αυτόνομο όχημα

1 έτος πριν
Αυτόνομα οχήματα

Τα αυτόνομα οχήματα κινούνται πλέον ανάμεσά μας. Ίσως όχι στους ελληνικούς δρόμους, αφού θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να τα δούμε στα μέρη μας, αλλά σε πόλεις όπως π.χ. το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, τέτοιου είδους αυτοκίνητα δεν προκαλούν καμία εντύπωση πλέον. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα, μία εταιρεία ονόματι Cruise, προσφέρει υπηρεσίες ταξί χρησιμοποιώντας τέτοια οχήματα (τα λεγόμενα «robotaxis», όπως τα αποκαλούν χαρακτηριστικά). Μπορείς να φανταστείς όμως τι γίνεται στην περίπτωση που η αστυνομία σταματήσει για έλεγχο ένα τέτοιο αυτοκίνητο;

Λοιπόν, το σενάριο αυτό έγινε πραγματικότητα μερικές μέρες πριν, όταν ένας αστυνομικός στο Σαν Φρανσίσκο παρατήρησε πως ένα όχημα της Cruise κυκλοφορούσε με τα φώτα του σβηστά. Αφού του έκανε σήμα για να σταματήσει, εκείνος βγήκε από το περιπολικό και πήγε προς το μέρος του. Συνειδητοποιώντας ότι δεν υπήρχε κάποιος στο τιμόνι, ούτε τρόπος να ανοίξει την πόρτα, επέστρεψε στο όχημά του, όμως το ταξί της Cruise έβαλε και πάλι μπρος και συνέχισε την πορεία του για λίγα μέτρα, όταν και σταμάτησε εκ νέου με αλάρμ. Ο αστυνομικός κατέβηκε και πάλι στον δρόμο και ξεκίνησε να… ψάχνει για το πώς θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο όχημα, ώστε να ανάψει τα φώτα του!

Το ομολογουμένως ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιστατικό σχολίασε και η ίδια η Cruise, η οποία τόνισε πως το όχημά της δεν προσπάθησε να διαφύγει, αλλά να σταματήσει κάπου με μεγαλύτερη ασφάλεια (η αλήθεια είναι πως διένυσε μερικά μόνο μέτρα). «Ένας αστυνομικός επικοινώνησε με το προσωπικό της Cruise και το θέμα δεν πήρε συνέχεια», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, προσθέτοντας πως δημιουργήθηκε και ειδική τηλεφωνική γραμμή προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να επικοινωνούν ευκολότερα και ταχύτερα με την Cruise σε περίπτωση που υποπέσει κάτι παρόμοιο στην αντίληψή τους.

Η Cruise χρησιμοποιεί τεχνολογία LiDAR στα οχήματά της, τα οποία κινούνται στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο από το 2017, όταν και ξεκίνησαν να μεταφέρουν τους υπαλλήλους της. Εσχάτως διατίθενται και στο κοινό.