Ερευνητές από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης Improbable του MIT ανέπτυξαν ένα ρομποτικό σύστημα με πόδια που ονομάζεται DribbleBot και μπορεί να ντριμπλάρει μια μπάλα ποδοσφαίρου υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ανθρώπους. Το ρομπότ χρησιμοποιεί ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης προκειμένου να διασχίσει διαφορετικά φυσικά εδάφη, όπως άμμο, χαλίκι, λάσπη και χιόνι. Η ομάδα χρησιμοποίησε προσομοίωση για να μάθει στο ρομπότ πώς να ενεργοποιεί αυτόματα τα πόδια κατά τη διάρκεια της ντρίμπλας και να επιτρέψει την ανακάλυψη δεξιοτήτων και την ανταπόκριση σε διαφορετικά εδάφη. Το ρομπότ ξεκινά χωρίς να γνωρίζει πώς να ντριμπλάρει τη μπάλα και λαμβάνει ανταμοιβή όταν το κάνει ή αρνητική ενίσχυση όταν τα κάνει…θάλασσα. Με την πάροδο του χρόνου μαθαίνει να γίνεται καλύτερο στο χειρισμό της μπάλας ποδοσφαίρου ώστε να ταιριάζει με την επιθυμητή ταχύτητα.
Το ρομπότ μπορεί επίσης να πλοηγείται σε άγνωστα εδάφη και να ανακάμπτει από πτώσεις χάρη σε έναν ελεγκτή ανάκαμψης που η ομάδα ενσωμάτωσε στο σύστημά του. Ο ελεγκτής αυτός επιτρέπει στο ρομπότ να σηκωθεί μετά από μια πτώση και να συνεχίσει να κυνηγάει την μπάλα. Ο στόχος της μελέτης και ανάπτυξης ρομπότ με πόδια είναι να παρέχουν αυτονομία σε δύσκολα και πολύπλοκα εδάφη, τα οποία προς το παρόν είναι εκτός της εμβέλειας των ρομποτικών συστημάτων.
Η γοητεία των τετράποδων ρομπότ και του ποδοσφαίρου είναι σίγουρα μεγάλη. Σε σύγκριση με το περπάτημα μόνο του, η ντρίμπλα μιας μπάλας ποδοσφαίρου επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς στην κίνηση του DribbleBot και σε ποια εδάφη μπορεί να διασχίσει. Το ρομπότ πρέπει να προσαρμόσει την κίνησή του ώστε να ασκεί δυνάμεις στην μπάλα για να ντριμπλάρει. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνουν αυτά τα ρομπότ ευέλικτα. Επί του παρόντος, το σύστημα δεν έχει εκπαιδευτεί σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα που περιλαμβάνουν πλαγιές ή σκάλες. Οι ερευνητές όπως δηλώνουν είναι ενθουσιασμένοι που θα εφαρμόσουν την εμπειρία που αποκόμισαν κατά την ανάπτυξη του DribbleBot σε άλλα projects που περιλαμβάνουν συνδυασμένη μετακίνηση και χειρισμό αντικειμένων.
Η έρευνα υποστηρίζεται από διάφορους οργανισμούς, όπως το πρόγραμμα DARPA Machine Common Sense Program, το MIT-IBM Watson AI Lab, το National Science Foundation Institute of Artificial Intelligence and Fundamental Interactions, το U.S. Air Force Research Laboratory και το U.S. Air Force Artificial Intelligence Accelerator.