CES 2023: Καταφθάνει το πρώτο ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο, από την ASKA!

1 έτος πριν
ASKA Α5

Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην εποχή των ιπτάμενων αυτοκινήτων. Τα πρώτα δείγματα ίσως δεν μοιάζουν με όσα φουτουριστικά είχαμε στη φαντασία μας, αλλά η σκέψη των όσων μπορούν να καταφέρουν είναι εντυπωσιακά. Το ASKA A5 αποκαλύφθηκε στην CES 2023 και πρόκειται για ένα μίγμα αυτοκινήτου και ελικοπτέρου, πρακτικά ένα αυτοκίνητο με έλικες που μπορεί να οδηγηθεί τόσο σε δρόμους όσο και στον αέρα.

Έρχεται με τέσσερεις θέσεις, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συμβατικούς όσο και επαγγελματικούς σκοπούς μεταφοράς ατόμων. Στο κομμάτι της πτήσης, έχει αυτονομία έως και 250 μιλίων με μια φόρτιση, με την εταιρεία να σημειώνει πως μπορεί να φορτιστεί ακόμη και στο σπίτι, όπως και σε σταθμούς φόρτισης.

Πέραν της ηλεκτρικής λειτουργίας του κινητήρα, υπάρχει και η πιο παραδοσιακή με την μέθοδο της καύσης, που σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει και βενζίνη σε περιπτώσεις ανάγκης όπου δεν υπάρχει χρόνος ή τοποθεσία για φόρτιση.

Ως αυτοκίνητο, έχει το μέγεθος περίπου ενός SUV, με τους έλικες διπλωμένους μεν όμως να εξέχουν ελαφρώς από την κορυφή. Στο εσωτερικό, βρίσκουμε οθόνες με όλα τα όργανα του οχήματος, όπως κι ένα κλασικό τιμόνι αυτοκινήτου. Οι τέσσερεις τροχοί διαθέτουν έκαστος ένα μοτέρ, που προσφέρουν τετρακίνηση στο όχημα.

Σε λειτουργία πτήσης, το τιμόνι «χάνει» τα επάνω και κάτω ημικύκλια για να πάρει τη μορφή τιμονιού αεροσκάφους. Επίσης, οι έξι βραχίονες με τους έλικες απλώνονται κατά την πτήση, με το όχημα να θυμίζει ένα υπερμέγεθες drone. Μπορεί να απογειωθεί τόσο επιτόπου, όσο και όπως ένα αεροπλάνο, αναπτύσσοντας ταχύτητα προτού αρχίσει να πετάει.

Το ASKA A5 μπορεί να προσγειωθεί σε πάρκινγκ με ανοιχτό χώρο, όπως και σε ελικοδρόμια, δίχως να απαιτεί κάτι επιπλέον από τα αναμενόμενα.

Η ASKA ενημερώνει, επίσης, πως ετοιμάζει ένα πρόγραμμα αερομεταφοράς χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους πιλότους, για να μεταφέρουν κόσμο στον προορισμό τους.

Η εταιρεία αναφέρει πως υπολογίζει την κυκλοφορία εντός του 2026. Η φόρμα προπαραγγελιών έχει ήδη ανοίξει, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη το κόστος ενός οχήματος.