Spice DAO : Έδωσαν $3 εκατ. για το Dune του Jodorowsky

2 έτη πριν
 Spice Dao

Ένα απίστευτο στόρι εκτυλίσσεται εδώ και λίγες μέρες στον θαυμαστό κόσμο του internet. Στην εποχή των κρυπτονομισμάτων και των NFT, το να συγκεντρώσει κάποιος χρήματα online δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το The Spice DAO ή Decentralized Autonomous Organization (Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός, ελληνιστί).

Πρόκειται για ένα crowdfunding πρότζεκτ που γεννήθηκε στο Discord, ένα γκρουπ αν θες από περίπου 2600 άτομα-φίλους των κρυπτονομισμάτων (εξ ου και το «crypto bros» στον τίτλο) που χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα $SPICE, συγκέντρωσε το ποσό των €2,6 εκατ. για να αγοράσει ένα αντίτυπο του βιβλίου Dune που είχε βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s (με αρχική τιμή τα… €35.000). Πρόθεσή τους ήταν να διαθέσουν το έργο του Frank Herbert δωρεάν στο ευρύ κοινό και να προχωρήσουν στην παραγωγή μιας σειράς κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένης από αυτό την οποία και αργότερα θα πωλούσαν σε κάποια υπηρεσία streaming.

Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Το αντίτυπο που πήραν δεν ήταν επ’ ουδενί το γνωστό βιβλίο αλλά το storyboard για μία ταινία βασισμένη στο Dune από τον Χιλιανό σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky που γράφτηκε τη δεκαετία του 70 και δεν προχώρησε ποτέ στην παραγωγή (εν τω μεταξύ αν ψάξεις online γι’ αυτό θα δεις ότι μιλάμε για ένα μικρό έπος με διάρκεια 14 ωρών και τον Salvador Dali στον ρόλο του αυτοκράτορα). Μάλιστα η αγορά τους, δεν τους εξασφαλίζει καν τα δικαιώματα της ταινίας του Jodorowsky αφού αυτά ανήκουν σε μία γαλλική εταιρεία παραγωγής η οποία είχε επιλέξει τον Χιλιανό απλώς ως τον σκηνοθέτη!

Φυσικά η στιγμή που τα μέλη της The Spice DAO αντιλαμβάνονται το λάθος τους είναι απλά επική, με το σχετικό thread στο Twitter να είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ στην πλατφόρμα. Η… παρεξήγηση αυτή δε διαφέρει ιδιαίτερα από τα όσα έχουμε δει τους τελευταίους μήνες με τα NFT, οι κάτοχοι των οποίων θεωρούν -λανθασμένα φυσικά- πως έχουν τα δικαιώματα στις εικόνες και τα βίντεο που παραπέμπουν αυτά. Και τα καλύτερα έρχονται…