Το Dall-E δίνει… συνέχεια σε πασίγνωστα έργα τέχνης

1 έτος πριν
dall-e το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι

Το θυμάσαι το Dall-E mini, εκείνο το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνει να δημιουργήσει εικόνες από το μηδέν βάσει της περιγραφής που θα του δώσει ο χρήστης; Αν εκείνη η πρώτη εκδοχή του είχε προκαλέσει χαμό πριν μερικούς μήνες, αδυνατούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί με τη νέα λειτουργία που προσέθεσε στο μοντέλο Dall-E το OpenAI, σύμφωνα με την οποία ο αλγόριθμος είναι σε θέση να επεκτείνει τα όρια μίας εικόνας.

Πρόκειται για το Outpainting, το οποίο επιτρέπει στο Dall-E να «φανταστεί» και να δημιουργήσει όλα όσα βρίσκονται εκτός κάδρου μίας εικόνας ή φωτογραφίας. Στο παράδειγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα μάλιστα, βλέπουμε τη λειτουργία Outpainting του Dall-E εν δράσει καθώς… ανοίγει το πλάνο στον πασίγνωστο πίνακα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Johannes Vermeer. Όπως και στην περίπτωση του Dall-E mini, έτσι και στο Outpainting, ο χρήστης είναι εκείνος που καλείται να δώσει τη γενική κατεύθυνση μέσω εντολών, με τον αλγόριθμο να αναλαμβάνει τη μετατροπή τους σε εικόνες.

Τα αποτελέσματα είναι για άλλη μια φορά αυτό που λέμε «hit or miss», ανάλογα με το πόσο ρεαλιστική είναι η περιγραφή που έχει δώσει ο χρήστης. Οι δυνατότητες του Dall-E ως εργαλείο πάντως είναι εκπληκτικές, αφού υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατον κάποιος να ξεχωρίσει που τελειώνει το πραγματικό έργο και πού αρχίζουν τα… καμώματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Εν αντιθέσει με το Dall-E mini, η πρόσβαση στο οποίο προσφέρεται δωρεάν, το Dall-E διατίθεται σε έκδοση beta με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα εκατομμύριο χρηστών, καθένας εκ των οποίων έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 50 δωρεάν εικόνες τον πρώτο μήνα και 15 κάθε επόμενο, ενώ για όσους επιθυμούν να… εξαντλήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, προσφέρεται πακέτο 115 εικόνων στην τιμή των $15.

Σε κάθε περίπτωση, τα όσα είναι σιγά-σιγά σε θέση να κάνει η AI είναι το λιγότερο εντυπωσιακά…