Έφτασε η ώρα της… κατσαρίδας cyborg, για ερευνητικούς σκοπούς!

1 έτος πριν
cyborg κατσαρίδα

Η… παντόφλα είναι πιο θανατηφόρα για μια κατσαρίδα από ότι η ραδιενέργεια, κάτι που ενέπνευσε μια ομάδα επιστημόνων να πάνε ένα βήμα παραπέρα με την ιδέα και να δημιουργήσουν μια κατσαρίδα που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα.

Ερευνητές από το Ιαπωνικό ινστιτούτο RIKEN CEMS (Center for Emergent Matter Science), αποκάλυψαν μια κατσαρίδα (είδους gromphadorhina portentosa από τη Μαδαγασκάρη, με μέγεθος περίπου 6 εκατοστά) στην οποία φορέθηκαν ηλεκτρονικά εξαρτήματα στον κορμό και την κοιλιά.

Συγκεκριμένα, το έντομο φέρει ένα «σακίδιο» με οργανική μπαταρία που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια και αντίστοιχα ενσωματώθηκαν μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ αποδίδοντας σε 17.2mW. Από τον κεντρικό μηχανισμό, μικρά καλώδια εκτείνονται στα ζεύγη άκρων της κατσαρίδας, ώστε μεταφέροντας πολύ μικρή ηλεκτρική τάση να μπορούν απομακρυσμένα να ελέγχουν τις κινήσεις της και να την κατευθύνουν – για παράδειγμα, ερεθίζοντας τα δεξιά πόδια, θα στρίβει δεξιά.

Σκοπός είναι η κατσαρίδα να εξερευνά χώρους και περιοχές που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, εκμεταλλευόμενη το μέγεθος και την ταχύτητά της. Για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο για μια κατσαρίδα να αναζητήσει κάτι μέσα σε συντρίμμια.

Επιπλέον, εξοπλίζοντας ένα έντομο με όλα τα παραπάνω, οι ερευνητές αναφέρουν πως λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα αυτονομίας. Επειδή το έντομο κινείται μόνο του, δεν καταναλώνει ενέργεια ενώ ένα αντίστοιχο ρομπότ μικροσκοπικού μεγέθους χρειάζεται ενέργεια ακόμη και για μικρές κινήσεις.

Ακόμη, υπάρχουν μικρά προβλήματα όπως η κατσαρίδα να κάνει κύκλους προς μια κατεύθυνση όταν δέχεται την εντολή να στρίψει. Η ομάδα νιώθει πως το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε κι ακολουθούν πολλές βελτιώσεις, όπως σμίκρυνση των εξαρτημάτων και πιθανή προσθήκη μιας κάμερας. Επίσης, όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα έντομα, όπως σκαθάρια, εφόσον πλέον ο κορμός της ιδέας έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό.