Ένα πρόγραμμα AI δημιούργησε τη φωνή του Darth Vader ώστε ο James Earl Jones να μπορέσει επιτέλους να συνταξιοδοτηθεί

1 έτος πριν

Αφού δάνεισε τη φωνή του για 45 ολόκληρα χρόνια σε έναν από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου, ο James Earl Jones αποχαιρέτησε τον Darth Vader. Στα 91 του χρόνια, ο θρυλικός ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα στη Disney ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ασχοληθεί ξανά με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα». Αυτό ανάγκασε την εταιρεία να αναρωτηθεί πώς μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τον Jones. Η απάντηση στην οποία κατέληξε τελικά η Disney, με τη συγκατάθεση του ηθοποιού, αφορούσε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Αν έχετε δει κάποια από τις πρόσφατες σειρές του Star Wars, θα έχετε ίσως ακούσει για το Respeecher. Πρόκειται για μια ουκρανική startup που χρησιμοποιεί ηχογραφήσεις αρχείου και έναν δικό της αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων διαλόγων με τις φωνές «ερμηνευτών από πολύ παλιά». Στην περίπτωση του James Earl Jones, η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Lucasfilm για να αναδημιουργήσει τη φωνή του όπως είχε ακουστεί όταν το κινηματογραφικό κοινό άκουσε για πρώτη φορά τον Darth Vader το 1977.

Σύμφωνα με το Vanity Fair, ο Jones έχει συμφωνήσει ότι η Disney θα χρησιμοποιεί ηχογραφήσεις της φωνής του και το λογισμικό της Respeecher για να "κρατήσει τον Vader ζωντανό". Ο βετεράνος της Lucasfilm Matthew Wood δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο James καθοδηγούσε την απόδοση του άρχοντα των Sith στον Obi-Wan Kenobi, λειτουργώντας ως "καλοπροαίρετος νονός", αλλά τελικά ήταν η τεχνητή νοημοσύνη που έδωσε στον Vader τη φωνή του σε πολλές σκηνές.

Η απόφαση της Disney να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να διατηρήσει και να χρησιμοποιήσει μια φωνή σε μελλοντικές της δημιουργίες, πιθανό να αποτελέσει λόγο διαφωνίας σχετικά με το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια τέτοια τεχνολογία σε δημιουργικούς τομείς. Για παράδειγμα, η Getty Images απαγόρευσε πρόσφατα το ανέβασμα στην υπηρεσία εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνητή νοημοσύνη λόγω ανησυχιών για τα πνευματικά δικαιώματα. Στην περίπτωση του James Earl Jones, υπάρχει η πιθανότητα να “αποτελεί” τη φωνή του Vader πολύ καιρό μετά τον θάνατό του.