Goncharov: Γιατί το διαδίκτυο εφηύρε μια ψεύτικη ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε

1 έτος πριν
Goncharov poster

Ίσως έχεις δει κάποια από τις πολλές συζητήσεις για μια ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε με τίτλο Goncharov. Ειδικά στο tumblr, υπάρχουν αρκετές αναφορές, χαρακτηρίζοντας την ταινία ως «την καλύτερη ταινία μαφίας που γυρίστηκε ποτέ».

Η ταινία του Scorsese που “κυκλοφόρησε” το 1973, έχει τον Robert De Niro στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Goncharov, «ενός πρώην ιδιοκτήτη ντισκοτέκ που έρχεται στη Νάπολη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης» με στόχο να γίνει αφεντικό της μαφίας. Ο Harvey Keitel υποδύεται τον Andrey (ή Andrei) με το χαρακτηριστικό κάλυμμα στο ένα του μάτι, ο Gene Hackman τον Valery Michailov, ο Al Pacino εμφανίζεται ως Mario Ambrosini και η Cybill Shepherd υποδύεται τη σύζυγο του Goncharov, Katya. Η ταινία σύμφωνα με τα ίδια μηνύματα, αποτελεί κλασσική και γι’αυτό έχει προστεθεί ως μέλος της Criterion Collection.

Ωραία όλα αυτά, ακόμα και αν δεν έχεις ακούσει ποτέ οτιδήποτε για τη συγκεκριμένη ταινία, αφού δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Τι;

Πριν από μερικά χρόνια, λοιπόν, ένας χρήστης του Tumblr δημοσίευσε μια φωτογραφία από μπότες που αγόρασε ως απομίμηση και τις οποίες είχε παραγγείλει online. Αυτές είχαν μια πολύ περίεργη ετικέτα στο εσωτερικό τους η οποία ανέγραφε: "Η μεγαλύτερη ταινία μαφίας που γυρίστηκε ποτέ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε παρουσιάζει το GONCHAROV. Παραγωγή του Domenico Proccacci. Μια ταινία του Matteo JWHJ0715. Για τη μαφία της Νάπολης".

Η όλη ιστορία αγνοήθηκε ως επί το πλείστον μέχρι το 2020, όταν ένας άλλος χρήστης του Tumblr αναδημοσίευσε ένα σχόλιο που είχε γίνει στην αρχική ανάρτηση και έγραφε: «αυτός ο ηλίθιος δεν έχει δει τον Γκοντσάροφ». Στις αρχές του μήνα, ο χρήστης του Tumblr με το ψευδώνυμο beelzeebub έφτιαξε μια ψεύτικη αφίσα για την ταινία την οποία χιλιάδες άνθρωποι την κοινοποίησαν ξαφνικά και ιδού: μια νέα ταινία του Σκορτσέζε γεννήθηκε.

Δηλαδή το Tumblr απλά το επινόησε;

Εντελώς! Και όπως συμβαίνει σε άλλες διαδικτυακές πλάκες, ο κόσμος είναι πλήρως αφοσιωμένος στο να συνεχίσει το αστείο αυτό. Ήδη υπάρχει η αφίσα της ταινίας, η οποία έχει το σλόγκαν "greatest mafia movie (n)ever made". Ένας καθηγητής μουσικής στην Ιντιάνα συνέθεσε ένα τραγούδι-θέμα για τον Γκοντσάροφ, εμπνευσμένο από τον Νονό. Υπάρχει επίσης ένα βιντεοπαιχνίδι, με συνοδευτικό soundtrack, και ένα ψεύτικο VHS. "Ακαδημαϊκοί" έγραψαν δοκίμια ανάλυσης της ταινίας, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε (ψεύτικα) κινηματογραφικά περιοδικά. Εκπρόσωπος της πλατφόρμας αξιολόγησης ταινιών Letterboxd δήλωσε μάλιστα στους New York Times ότι αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν πολλές κριτικές για την ταινία που είχαν υποβληθεί από χρήστες.

Οι χρήστες δημιούργησαν gifs και memes από την ταινία του Goncharov, χρησιμοποιώντας σκηνές από άλλες ταινίες  Και με κάποιο τρόπο, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, υπάρχουν ήδη περισσότερα από 500 fanfics του Goncharov αναρτημένα στην ιστοσελίδα fanfiction Archive of Our Own.