Το Χ επιτρέπει πλέον περιεχόμενο για ενηλίκους…υπό προϋποθέσεις

4 μήνες πριν
x logo on smartphone screen

Το Χ, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Twitter, προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε τροποποίηση των όρων χρήσης της, επιτρέποντας πλέον την ανάρτηση περιεχομένου ακατάλληλου για χώρους εργασίας (NSFW). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι δεν θα εμφανίζεται σε εμφανή σημεία, όπως φωτογραφίες προφίλ και banners. Η αλλαγή αυτή εντοπίστηκε αρχικά από το TechCrunch και επιβεβαιώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό @Safety της πλατφόρμας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι νέες πολιτικές αποσκοπούν στη βελτίωση της σαφήνειας και της διαφάνειας των όρων χρήσης.

Στο παρελθόν, το Χ δεν απαγόρευε ρητά το πορνογραφικό υλικό και μάλιστα αποτέλεσε βάση για ορισμένους δημιουργούς NSFW περιεχομένου, ειδικά μετά την εισαγωγή της συνδρομητικής υπηρεσίας X Premium (πρώην Twitter Blue). Η επιτροπή του περιεχομένου για ενηλίκους θα μπορούσε να αποφέρει νέα έσοδα για την πλατφόρμα, η οποία έχει υποστεί διαφημιστικές απώλειες μετά την εξαγορά της από τον Ίλον Μασκ.

Οι χρήστες που αναρτούν τακτικά NSFW περιεχόμενο θα υποχρεούνται να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους και να επισημαίνουν το υλικό ως ευαίσθητο, ανεξάρτητα από τη μορφή του (φωτογραφικό, βίντεο, τεχνητής νοημοσύνης ή κινούμενα σχέδια). Οι ανήλικοι χρήστες ή όσοι δεν έχουν δηλώσει ημερομηνία γέννησης δεν θα έχουν πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο. Παράλληλα, απαγορεύεται ρητά η προώθηση της εκμετάλλευσης, της έλλειψης συναίνεσης, της αντικειμενοποίησης, της σεξουαλικής απεικόνισης ή κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και οι χυδαίες συμπεριφορές.

Παρά τις αλλαγές στους όρους χρήσης, η αντιμετώπιση των παραβάσεων παραμένει δύσκολη στην πράξη, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη περίπτωση με δημοσιεύσεις τεχνητής νοημοσύνης που υποτίθεται ότι απεικόνιζε την Τέιλορ Σουίφτ. Άλλες πλατφόρμες, όπως το Tumblr, έχουν επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις στη διαχείριση κοινοτήτων NSFW, ενώ υπηρεσίες διαδικτυακών πληρωμών, όπως η Mastercard και η Visa, έχουν επιβάλει περιορισμούς σε ιστότοπους που φιλοξενούν τέτοιο περιεχόμενο, αναγκάζοντας πλατφόρμες όπως το Patreon, το eBay και το OnlyFans να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες.