Hackers σταματούν την έκδοση εφημερίδων στη Νορβηγία!

2 έτη πριν
newspaper

Οι πιο συνηθισμένες κινήσεις των hackers (ή crackers) ανά τον κόσμο έχουν να κάνουν με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και την υπεξαίρεση χρημάτων από ιδιώτες και εταιρείες. Στην περίπτωση της Amedia, μίας από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες στη Νορβηγία όμως τα πράγματα ήταν κομματάκι διαφορετικά.

Μία επίθεση στους servers της εταιρείας, είχε ως αποτέλεσμα οι 80 και πλέον εφημερίδες που έχει εκείνη στην κατοχή της να μην είναι σε θέση να τυπωθούν! Μπορεί όπως όλα δείχνουν να μην έχουν διαρρεύσει κατά πάσα πιθανότητα τα στοιχεία των συνδρομητών (βλ. αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί, ονόματα κλπ) όμως η ζημιά που έχει προκληθεί στην Amedia είναι τεράστια, δεδομένου του ότι για την ώρα οι άνθρωποι της εταιρείας δε γνωρίζουν πότε θα είναι σε θέση να διορθώσουν πλήρως το πρόβλημα (αν και απ’ ό,τι φαίνεται έχει βρεθεί λύση ανάγκης για τουλάχιστον 20 εφημερίδες)!

«Η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Επί του παρόντος αναλύουμε την κατάσταση αλλά δεν γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς. Έχουμε ήδη υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τα αποτελέσματά της και να επανέλθουμε στην κανονική μας λειτουργία το συντομότερο δυνατόν», έγραψε σε μήνυμά του ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Pal Nedregotten.

Η Amedia είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία στη Νορβηγία μετά τη Schibsted. Εκδίδει ως επί το πλείστον εφημερίδες τοπικού χαρακτήρα, με τη συνολική της αναγνωσιμότητα να ξεπερνά τα δύο εκατ. ενώ διαθέτει και τυπογραφία στη Ρωσία. Πριν από περίπου έναν μήνα το Νορβηγικό Κοινοβούλιο έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, κάτι που είχε συμβεί και νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Οι νορβηγικές Αρχές έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν για παρόμοια περιστατικά Κίνα και Ρωσία.