Η AI προβλέπει την εγκληματικότητα μια βδομάδα πριν με 90% επιτυχία!

1 έτος πριν
AI - εγκληματικότητα

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος την εγκληματικότητα: η πρόληψη και η καταπολέμηση με την πρώτη εξ αυτών να είναι η αποτελεσματικότερη. Σε όλες τις… παραδοσιακές μεθόδους που ήταν διαθέσιμες ως τώρα, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία: η χρήση τεχνητής νοημοσύνης!

Μία ομάδα έρευνας και ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέπτυξε ένα μοντέλο AI το οποίο αναλύοντας ιστορικά δεδομένα από την περίοδο μεταξύ 2014 και 2016 για τη μεγαλούπολη του Ιλινόι, ήταν σε θέση να προβλέψει τα επίπεδα εγκληματικής δραστηριότητας για τις προσεχείς εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα για την τέλεση συγκεκριμένων εγκληματικών ενεργειών σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης (σε τετράγωνα 300 x 300 μέτρα) με επιτυχία της τάξης του 90%!

Τα αποτελέσματά του μάλιστα δεν έμειναν στο Σικάγο αφού το πείραμα επεκτάθηκε και σε επτά ακόμα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με τα ποσοστά ευστοχίας να είναι τα ίδια. Δεν είναι η πρώτη σχετική δοκιμή που γίνεται στο Σικάγο, αφού πριν από λίγα χρόνια, η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης πειραματίστηκε με έναν αλγόριθμο ο οποίος δημιούργησε μία λίστα με τους ανθρώπους που ήταν πιθανότερο να εμπλακούν σε κάποιο περιστατικό πυροβολισμού (είτε ως θύτες, είτε ως θύματα). Η ενέργεια αυτή κατακρίθηκε έντονα, αφού όπως διέρρευσε, η λίστα περιελάμβανε το 56% των μαύρων ανδρών ηλικίας 20-29 της πόλης!

«Δεν πρόκειται για το Minority Report. Οι πόροι των αστυνομικών υπηρεσιών δεν είναι άπλετοι, οπότε προσπαθούμε να τους χρησιμοποιήσουμε όσο πιο έξυπνα γίνεται. Θα ήταν φοβερό αν μπορούσαμε να γνωρίζουμε πού θα συμβούν εγκληματικές ενέργειες», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ishanu Chattopadhyay. Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις της AI θα έκαναν τη διαφορά σε επίπεδο πολιτικής και προσέγγισης ενώ υπεραμύνθηκε της διαφάνειας της μελέτης του, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα του αλγορίθμου προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να έχει την ευκαιρία να τα ερευνήσει.