Η Alexa μπορεί να μιμηθεί φωνές ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή!

1 έτος πριν
AMAZON re:MARS

Ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Alexa παρουσίασε η AMAZON κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της re:MARS σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, τους αυτοματισμούς, τη ρομποτική και το διάστημα. Όπως λοιπόν είδαμε ιδίοις όμμασι στο βίντεο που προέβαλε η AMAZON, ένα παιδί ζητά από την Alexa να του πει μία ιστορία με τη φωνή όμως της γιαγιάς του που δε βρίσκεται πια στη ζωή. Η Alexa δε χαλά χατίρι στον μικρό και το αποτέλεσμα, είναι πράγματι εντυπωσιακό.

«Όπως είδατε και οι ίδιοι μέσα από αυτή την εμπειρία, αντί η Alexa να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για την ανάγνωση του βιβλίου, το κάνει με τη φωνή της νεκρής γιαγιάς του παιδιού», εξήγησε ο Rohit Prasad, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης της Alexa στην AMAZON. «Μολονότι η AI δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας, μπορεί τουλάχιστον να διατηρήσει στη μνήμη μας αγαπημένα πρόσωπα», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τη νέα λειτουργία της Alexa, ο Prasad ανέφερε πως η προσθήκη «ανθρώπινων χαρακτηριστικών» στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «ήταν εξαιρετικά σημαντική στον καιρό της πανδημίας, όταν τόσοι από εμάς χάσαμε ανθρώπους που αγαπούσαμε». Η Alexa μάλιστα θα είναι σε θέση να καταγράψει τη φωνή κάποιου ώστε να τη μιμηθεί, ακόμα και μέσα από ηχογραφημένο ήχο διάρκειας ενός λεπτού, κάνοντας τη διατήρησή της εύκολη υπόθεση.

Αν και δεν έχουμε στοιχεία σχετικά με το αν και το πότε θα διατεθεί στο κοινό η εν λόγω λειτουργία (η AMAZON απέφυγε να πει), ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις. Αρκετοί ήδη τη χαρακτήρισαν «ανατριχιαστική» ενώ αν συνυπολογίσουμε τη ραγδαία εξάπλωση των deep fakes, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα (σε βαθμό τέτοιο που θα είναι αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς αν ένα ηχητικό απόσπασμα είναι αληθές ή όχι).