Η APPLE προσπαθεί να κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα τις απεικονίσεις πραγματικών μήλων

9 μήνες πριν
red apple

Η APPLE, η εταιρεία τεχνολογίας, προσπαθεί να κατοχυρώσει εικόνες μήλων…των φρούτων. Η εταιρεία προσπαθεί να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα του μήλου στην Ελβετία από το 2017 και έχει ξεκινήσει παρόμοιες αιτήσεις σε πολλές άλλες χώρες. Υπέβαλε αίτηση στο Ελβετικό Ινστιτούτο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IPI) για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια ασπρόμαυρη απεικόνιση ενός μήλου ποικιλίας Granny Smith. Το 2022, το IPI έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα της APPLE, επικαλούμενο ότι οι γενικές εικόνες κοινών αντικειμένων θεωρούνται ότι ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, η APPLE έχει προχωρήσει στην επόμενη κίνηση, ασκώντας έφεση.

Οι επιπτώσεις από τυχόν νίκη της APPLE στη νομική της μάχη θα επεκταθούν πολύ πέρα από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η Fruit Union Suisse (FUS), ένας οργανισμός 111 ετών, έχει ένα λογότυπο που περιλαμβάνει ένα κόκκινο μήλο με έναν λευκό ελβετικό σταυρό τοποθετημένο πάνω του. Όμως τώρα η ένωση θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση να αναγκαστεί να αλλάξει το λογότυπό της, επειδή η APPLE θέλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για όλες τις απεικονίσεις μήλων γενικά -και όχι μόνο για το μήλο με το δάγκωμα μέσα του όπως το εμβληματικό λογότυπο της Apple.

Ο Jimmy Mariethoz, διευθυντής της FUS, δήλωσε στην ιστοσελίδα Wired: «Δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε αυτό, γιατί δεν είναι σαν να προσπαθούν να προστατεύσουν το δαγκωμένο μήλο τους. Ο στόχος τους εδώ είναι πραγματικά να αποκτήσουν τα δικαιώματα ενός πραγματικού μήλου, το οποίο, για εμάς, είναι κάτι που είναι πραγματικά σχεδόν καθολικό ... που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο για όλους να το χρησιμοποιούν».

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί τη συγκατάθεση της APPLE, οπότε η IPI δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του αιτήματός της, αλλά αφορά χρήσεις για οπτικοακουστικό υλικό. Αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για πολλούς οργανισμούς και εταιρείες που χρησιμοποιούν εικόνες μήλων στο branding ή στο μάρκετινγκ τους.

Για πολλούς πάντως, η υπόθεση αυτή δείχνει το γενικότερο πρόβλημα με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ειδικά από τη στιγμή που έστω σε αρχικό επίπεδο είναι δυνατό κάτι τέτοιο να γίνει για κάτι τόσο γενικό όσο ένα φρούτο.