Η INTEL και η AMD ενώνουν δυνάμεις για το μέλλον της αρχιτεκτονικής x86

1 ημέρα πριν
INTEL AMD

Σε μια πρωτοφανή κίνηση συνεργασίας, οι κολοσσοί της τεχνολογίας INTEL και AMD ανακοίνωσαν από κοινού τη δημιουργία μιας νέας συμβουλευτικής ομάδας για την αρχιτεκτονική x86. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου OCP Summit 2024, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο κύριων ανταγωνιστών στον τομέα των επεξεργαστών.

Η αρχιτεκτονική x86, που χρησιμοποιείται ευρέως σε υπολογιστές και κέντρα δεδομένων, αποτελεί εδώ και 46 χρόνια τη βάση για την πλειονότητα των συστημάτων γενικής χρήσης. Η INTEL και η AMD, ως οι μοναδικοί κάτοχοι αδειών για την παραγωγή επεξεργαστών x86 σε μεγάλη κλίμακα, έχουν δημιουργήσει ένα "δυοπώλιο" στην αγορά.

Η νέα συμβουλευτική ομάδα στοχεύει στην τυποποίηση των προσθηκών και τροποποιήσεων στην αρχιτεκτονική x86. Σύμφωνα με τον Forrest Norrod, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της AMD, η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική x86 εδώ και δεκαετίες. Ο Justin Hotard, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της INTEL, τόνισε ότι η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει την υιοθέτηση νέων χαρακτηριστικών από ολόκληρο το οικοσύστημα.

Η ομάδα περιλαμβάνει ήδη σημαντικούς παίκτες της βιομηχανίας, όπως οι GOOGLE, BROADCOM, DELL, HP, LENOVO, MICROSOFT, META, ORACLE και RED HAT. Η συμμετοχή αυτών των εταιρειών αναμένεται να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πιο ενοποιημένης προσέγγισης, μειώνοντας τις προβληματικές προσαρμογές της αρχιτεκτονικής για τους πελάτες υλικού και λογισμικού. Η συνεργασία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το οικοσύστημα x86, καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από την ARM τόσο στην αγορά καταναλωτών όσο και στα κέντρα δεδομένων, ενώ παράλληλα αυξάνεται η δημοτικότητα της αρχιτεκτονικής RISC-V.

Οι δύο εταιρείες τονίζουν ότι παρά τη συνεργασία τους, θα παραμείνουν ανταγωνιστές. Ο Norrod δήλωσε χαρακτηριστικά: "Θα παραμείνουμε σκληροί ανταγωνιστές. Ο Justin και εγώ είμαστε φίλοι, αλλά όταν πηγαίνουμε στη δουλειά κάθε μέρα, ανταγωνιζόμαστε σκληρά για λογαριασμό των εταιρειών μας."

Η συνεργασία αναμένεται να επηρεάσει και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των επεξεργαστών. Ωστόσο, δεδομένων των μεγάλων κύκλων σχεδιασμού των σύγχρονων επεξεργαστών, οι επιπτώσεις αυτής της συνεργασίας δεν αναμένεται να γίνουν ορατές για τουλάχιστον ένα έτος. Η VIA TECHNOLOGIES, μια άλλη εταιρεία με άδεια για την παραγωγή επεξεργαστών x86, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην ομάδα, αλλά σύμφωνα με εκπροσώπους της INTEL και της AMD, είναι ελεύθερη να το πράξει στο μέλλον.