Η λειτουργία FSD της TESLA αποτυγχάνει να ανιχνεύσει κινούμενο τρένο, προκαλώντας σύγκρουση

4 μήνες πριν
tesla

Ένα πρόσφατο βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ένα όχημα TESLA σε λειτουργία “πλήρους” αυτόνομης οδήγησης (FSD) να μην εντοπίζει ένα κινούμενο τρένο σε σιδηροδρομική διάβαση, με αποτέλεσμα μια δραματική σύγκρουση κατά την αποφυγή. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, Craig Doty II, παραδέχθηκε την ευθύνη για το ατύχημα, αλλά εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας FSD της TESLA στο όχημά του.

Σύμφωνα με τον Doty, το TESLA ταξίδευε με περίπου 90 χλμ/ώρα ένα ομιχλώδες πρωινό, όταν πλησίασε τη σιδηροδρομική διάβαση με ορατά προειδοποιητικά φώτα και ένα κινούμενο τρένο. Παρά τις συνθήκες, το αυτοκίνητο διατήρησε την ταχύτητά του και απέτυχε να επιβραδύνει ή να σταματήσει, γεγονός που ώθησε τον Doty να παρέμβει πατώντας τα φρένα και να οδηγήσει το όχημα εκτός δρόμου για να αποφύγει μια πιο σοβαρή σύγκρουση με το τρένο.

Το περιστατικό προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην μπροστινή δεξιά πλευρά του TESLA και ο Doty έλαβε κλήση για "μη έλεγχο" του οχήματος. Ο ίδιος όπως ενημέρωση, είχε ξαναζήσει παρόμοιο περιστατικό τον Νοέμβριο, όπου το TESLA του παραλίγο να συγκρουστεί με τρένο αφού πλησίασε τις ράγες μετά από απότομη στροφή.

Η τεχνολογία FSD της TESLA, η οποία βρίσκεται ακόμη σε μορφή beta, απαιτεί ενεργή επίβλεψη από τον οδηγό και δεν είναι πλήρως αυτόνομη παρά την ονομασία της. Η εταιρεία διαθέτει τη λειτουργία αυτή με κόστος 8.000 δολαρίων προκαταβολικά ή 99 δολαρίων μηνιαίως, προωθώντας την ως ένα σύστημα που θα επιτρέπει στα οχήματα να οδηγούν μόνα τους σχεδόν παντού με ελάχιστη παρέμβαση του οδηγού. Ωστόσο, οι δυνατότητες και το μάρκετινγκ του FSD έχουν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου, με ανησυχίες σχετικά με την απόδοσή του και το κατά πόσον οι οδηγοί έχουν πλήρη επίγνωση της ανάγκης να παραμείνουν προσεκτικοί κατά τη χρήση του συστήματος.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, ενώ προηγούμενες εκθέσεις έχουν επισημάνει πιθανές ελλείψεις της λειτουργίας FSD της TESLA, συμπεριλαμβανομένων των απότομων στάσεων σε αυτοκινητόδρομους και των ανεπαρκών ελέγχων που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα που μπορούν να αποφευχθούν.