Η NASA οργανώνει πάνελ για τη μελέτη των ΑΤΙΑ

1 έτος πριν
nasa ufo

«Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω». Το σλόγκαν των θρυλικών X-Files φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, αν κρίνουμε τουλάχιστον από το πάνελ που ανακοινώθηκε με στόχο τη μελέτη και την ανάλυση «αγνώστων εναέριων φαινομένων» (πριν αναρωτηθείς, ναι, σε αυτά συγκαταλέγονται τα UFO ή ελληνιστί ATIA). Στην επιτροπή της NASA συμμετέχουν 16 ειδικοί από διάφορα επιστημονικά πεδία όπως τη Φυσική και την Αστροβιολογία. Εκείνοι πρόκειται να εστιάσουν στη μελέτη φαινομένων που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωριστεί/ταυτοποιηθεί καθώς επίσης και την ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλέξει οργανισμοί και κυβερνήσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη νεοσύστατη επιτροπή με στόχο την ανάλυση τέτοιων φαινομένων που δημιουργείται στις ΗΠΑ. Πριν λίγο καιρό έγινε κάτι παρόμοιο, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Πενταγώνου, προκειμένου να μελετηθούν εναέρια φαινόμενα και δεδομένα που κατεγράφησαν από τις υπηρεσίες άμυνας και παρακολούθησης των ΗΠΑ (μιλάμε προφανώς για απόρρητο υλικό).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο όρος UFO (unidentified flying object ή άγνωστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο που αποδίδεται ΑΤΙΑ στα Ελληνικά από τα αρχικά των προαναφερθεισών λέξεων) έχει αντικατασταθεί από το UAP (unknown aerial phenomena ή άγνωστα εναέρια φαινόμενα). Μπορεί αυτό να μοιάζει με λεπτομέρεια, όμως σύμφωνα με τη NASA ο δεύτερος όρος είναι ευρύτερος αφού τα όσα εμπίπτουν στη σχετική κατηγορία δεν έχουν απαραίτητα εξωγήινη προέλευση.

Αν αναρωτιέσαι για τον αριθμό των φαινομένων αυτών, έκθεση του Πενταγώνου από το 2021 έκανε λόγο για πάνω από 140 αξιόπιστες περιπτώσεις (διότι μην ξεχνάς υπάρχουν κι εκείνες όπου κάποιοι «νομίζουν» πως είδαν κάτι…) από το 2004 (σε διάστημα δηλαδή 17 ετών). Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πάντως πρόσφατα, θέλουν ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών παρακολούθησης των ΗΠΑ να ανεβάζει τον αριθμό αυτό σε άνω των 400 με κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη έκθεση της επιτροπής της NASA αναμένεται στα μέσα του 2023.