Η ορχήστρα που απαρτίζεται από 512 οδηγούς δισκέτας!

1 έτος πριν
computer

Ποια είναι η πιο πρωτότυπη ορχήστρα που έχεις δει; Δεν έχει σημασία: ό,τι κι αν απαντήσεις, δύσκολα θα κοντράρει το Floppotron! Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ορχήστρα η οποία αποτελείται από 512 οδηγούς δισκέτας (τα floppy disk drives, αν τα έχεις προλάβει), τέσσερα scanners και 16 σκληρούς δίσκους. Ελέγχεται από έναν κεντρικό υπολογιστή, είναι συμβατό με αρχεία MIDI και καταναλώνει περί τα 300 W (με μέγιστη κατανάλωση τα 1,2 kW). Η μουσική παράγεται από τους θορύβους που κάνουν τα μοτέρ και τα κάθε λογής κινούμενα μέρη των «οργάνων» του και όσο αδιανόητο κι αν σου φαίνεται, όπως μπορείς να δεις και στο βίντεο που ακολουθεί, έτσι έχουν τα πράγματα!

Το Floppotron αποτελεί δημιούργημα του Πολωνού μηχανικού Pawel Zadrozniak. Η πρώτη του έκδοση, το 2011, αποτελείτο από μόλις δύο οδηγούς δισκέτας. Το 2016 τα πράγματα σοβάρεψαν αφού η σύνθεση της ορχήστρας περιελάμβανε 64 οδηγούς δισκέτας, οκτώ σκληρούς δίσκους και δύο scanners, πριν φτάσουμε στη σημερινή υπερπαραγωγή της έκδοσης 3.0.

Όπως αναφέρει σε blog post του ο Zadrozniak, οι οδηγοί δισκέτας είναι ταξινομημένοι σε στοίβες (καταλαμβάνοντας έναν ολόκληρο τοίχο) με την καθεμία να παράγει μία -χαμηλή- νότα τη φορά. Τα scanners είναι επιφορτισμένα με τις ψηλές ενώ οι σκληροί δίσκοι καλύπτουν τους ρόλους των κρουστών. Κάπως έτσι, νότα-νότα, η ορχήστρα μπορεί να εκτελέσει διάφορα κομμάτια, από το Billie Jean του Michael Jackson και το Lonely Day των System of A Down, μέχρι το We Are The Champions των Queen και βέβαια το τραγούδι της εισαγωγής του Game of Thrones.

Ο Zadrozniak μάλιστα φαίνεται διατεθειμένος να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την ορχήστρα του, προσθέτοντας ακόμα περισσότερα… όργανα εν καιρώ. Όχι ότι δεν είμαστε περίεργοι να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστεί αλλά κι έτσι όπως είναι, το αποτέλεσμα είναι σε κάθε περίπτωση ασυνήθιστο και άκρως εντυπωσιακό!