Η SONY μπαίνει στο Metaverse με το σύστημα παρακολούθησης κίνησης mocopi

1 έτος πριν
mocopi

Η SONY παρουσίασε στην Ιαπωνία ένα ενδιαφέρον προϊόν με την ονομασία Mocopi, το οποίο αποτελείται από έξι ζώνες παρακολούθησης κίνησης που φοριούνται στα χέρια, τα πόδια, την πλάτη και το κεφάλι σου, με τιμή 49.500 γιεν (περίπου 358 δολάρια). Στόχος είναι να σου επιτρέπει να παρακολουθείς το σώμα σου για να δημιουργείς βίντεο ή να χειρίζεσαι avatars σε πραγματικό χρόνο με εφαρμογές metaverse όπως το VRChat. Προσφέρει ακόμη και ένα SDK που σου επιτρέπει να εισάγεις δεδομένα κίνησης σε εφαρμογές 3D animation.

Προφανώς σύμφωνα με τη SONY, το "mocap" (motion capture) του mocopi στηρίζεται σε ελαφριούς αισθητήρες κίνησης που χρησιμοποιούν τεχνολογία της ίδιας της εταιρείας σε συνδυασμό με ένα smartphone και μια ειδική εφαρμογή. «Κανονικά, η παραγωγή βίντεο με χρήση motion capture απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και χειριστές», ανέφερε η SONY. «Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμό μας, το 'Mocopi' πραγματοποιεί εξαιρετικά ακριβή μέτρηση κίνησης με μικρό αριθμό αισθητήρων, απελευθερώνοντας τους VTubers (εικονικούς YouTubers) και τους δημιουργούς που ασχολούνται με την παραγωγή ταινιών και κινουμένων σχεδίων από περιορισμούς που έχουν σχέση με το χρόνο και τον τόπο».

Στις 15 Δεκεμβρίου, η SONY θα κυκλοφορήσει το σχετικό SDK που θα συνδέει τα δεδομένα καταγραφής κίνησης με υπηρεσίες metaverse, σε συνδασμό με την πλατφόρμα ανάπτυξης Unity και την εφαρμογή MotionBuilder της Autodesk για animation/mocap. «Το SDK επεκτείνει τη χρήση των δεδομένων κίνησης για δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση ολόκληρου του σώματος, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών σε τομείς όπως το metaverse και το fitness».

Σε ένα βίντεο με οδηγίες χρήσης που μπορείς να δεις παρακάτω, η SONY δείχνει πώς μπορείς να συνδέσεις τους αισθητήρες με την εφαρμογή, να τους δέσεις στο σώμα σου και να τους βαθμονομήσεις. Από εκεί και πέρα, μπορείς να αρχίσεις να χορεύεις ή να κάνεις άλλες κινήσεις και να δεις τα avatars της εφαρμογής να μιμούνται τις ενέργειές σου. Ένα δεύτερο βίντεο που παρουσιάζει μερικά κινούμενα σχέδια avatar, με καλά αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας όμως τα τυπικά προβλήματα καταγραφής κίνησης, όπως το τρεμούλιασμα και την ολίσθηση των ποδιών.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο προϊόν που απευθύνεται όχι μόνο σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το metaverse, αλλά και σε επαγγελματίες του animation και κινηματογραφιστές. Η SONY σημειώνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υπάρχοντα VRM avatars και να εξάγεις τα καταγεγραμμένα βίντεο σε μορφή MP4, με την προϋπόθεση ότι διαθέτεις συσκευή με iOS 15.7.1 ή Android 11. Οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου 2022 και η πώληση θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2023, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για τη διαθεσιμότητα στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη.