Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει πισίνες στη Γαλλία που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία

1 έτος πριν

Η ανακάλυψη χιλιάδων αδήλωτων ιδιωτικών πισινών στη Γαλλία προσέφερε ένα απροσδόκητο κέρδος στις γαλλικές φορολογικές αρχές. Μετά από τη διεξαγωγή ενός "πειράματος" με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανακαλύφθηκαν περισσότερες από 20.000 ιδιωτικές πισίνες που δεν είχαν δηλωθεί στην εφορία.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να  έχουν συγκεντρωθεί έσοδα περίπου 10 εκατ. ευρώ. Οι πισίνες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους ακίνητης περιουσίας επειδή αυξάνουν την αξία των ακινήτων και πρέπει να δηλώνονται σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

Το λογισμικό, που αναπτύχθηκε από την Google και τη γαλλική εταιρεία συμβούλων Capgemini, εντόπισε τις πισίνες σε αεροφωτογραφίες εννέα γαλλικών περιοχών κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής τον Οκτώβριο του 2021. Οι περιφέρειες Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Vendée, Maine-et-Loire και Morbihan ήταν μέρος της δοκιμής - αλλά οι φορολογικοί υπάλληλοι λένε ότι μπορεί τώρα να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.

Υπήρχαν περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια ιδιωτικές πισίνες στη Γαλλία το 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων Statista, με τις πωλήσεις να έχουν ήδη γνωρίσει άνθηση πριν από την πανδημία του Covid. Αλλά καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονταν από το σπίτι, υπήρξε περαιτέρω αύξηση στις εγκαταστάσεις πισινών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, μια μέση πισίνα 30 τ.μ. φορολογείται με 200 ευρώ (170 λίρες) ετησίως. Οι φορολογικές αρχές λένε ότι το λογισμικό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την ανεύρεση αδήλωτων επεκτάσεων σπιτιών, βεράντες ή κιόσκια, τα οποία επίσης παίζουν ρόλο στους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Ο Antoine Magnant, αναπληρωτής γενικός διευθυντής δημόσιων οικονομικών, δήλωσε στη Le Parisien: «Στοχεύουμε ιδιαίτερα τις επεκτάσεις σπιτιών όπως οι βεράντες. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το λογισμικό μπορεί να βρει κτίρια με μεγάλο εμβαδόν και όχι το κυνοκομείο του σκύλου ή το παιδικό σπιτάκι», πρόσθεσε.

Η καταστολή έρχεται αφού ο Julien Bayou, του κόμματος Ευρώπη-Οικολογία των Πρασίνων της Γαλλίας, δεν απέκλεισε την απαγόρευση νέων ιδιωτικών πισινών. Τον Ιούλιο, η Γαλλία είχε μόλις 9,7 χιλιοστά βροχής, καθιστώντας τον συγκεκριμένο μήνα τον ξηρότερο από τον Μάρτιο του 1961, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France. «Η πρόκληση δεν είναι να απαγορεύσουμε τις πισίνες, αλλά να εγγυηθούμε τις ζωτικές μας ανάγκες σε νερό», δήλωσε.

Τα σχόλιά του Bayou έρχονται την ώρα που η Γαλλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη καταγεγραμμένη ξηρασία της, η οποία έχει αφήσει περισσότερους από 100 δήμους χωρίς πόσιμο νερό.