Κάποιος πλήρωσε περισσότερα από 200.000 δολάρια για παλιά σανδάλια του Steve Jobs

1 έτος πριν
Steve Jobs

Πόσα θα πλήρωνες για ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα παπούτσια;

Κάποιος πάντως, μόλις ξόδεψε περισσότερα από 200.000 δολάρια για ένα ζευγάρι παλιά σανδάλια Birkenstock που ανήκαν και φορούσε ο αείμνηστος συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ για ένα ζευγάρι σανδάλια σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον αρμόδιο οίκο δημοπρασιών.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα καφέ σουέτ σανδάλια Arizona του πρωτοπόρου της τεχνολογίας, τα οποία αναμενόταν να αποφέρουν 60.000 δολάρια, πωλήθηκαν για το εκπληκτικό ποσό των 218.750 δολαρίων όταν βγήκαν στο σφυρί στον οίκο δημοπρασιών Julien's Auctions, συνοδευόμενα από ένα NFT.

Πριν από την πώληση, ο καλιφορνέζικος οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι τα σανδάλια, που περιγράφονται ως "καλά χρησιμοποιημένα" αλλά "άθικτα", αποτελούσαν βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας του Jobs τη δεκαετία του 1970 και του '80.

«Το πέλμα από φελλό διατηρεί το αποτύπωμα των ποδιών του Steve Jobs το οποίο είχε διαμορφωθεί μετά από χρόνια χρήσης», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην ιστοσελίδα του. Τα Birkenstocks σώθηκαν από τα σκουπίδια από τον Mark Sheff, πρώην διαχειριστή του σπιτιού του Steve Jobs, κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές εκκαθαρίσεις του τεχνολογικού ειδώλου.

«Ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο όχι μόνο με τις επαναστατικές καινοτομίες και το ηγετικό του επιχειρηματικό προφίλ, αλλά και το στυλ του το οποίο περιελάβανε…σανδάλια», δήλωσε στο CNN ο Darren Julien, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του οίκου Julien's Auctions. «Αυτά τα αγαπημένα σανδάλια φορέθηκαν από τον Jobs όταν έγραψε ιστορία στην κατασκευή του πρώτου υπολογιστή της Apple και ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του τεχνολογικού ειδώλου».

Τα παπούτσια πωλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας δημοπρασίας "Icons and Idols: Rock 'n' Roll" του Julien's Auctions, η οποία περιελάμβανε αναμνηστικά, ρούχα, μουσικό εξοπλισμό και κοσμήματα από μουσικούς και προσωπικότητες της ποπ κουλτούρας, όπως ο Elvis Presley, ο Kurt Cobain και ο John Lennon. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ένα ζευγάρι Nike Air Ships που φορούσε ο θρύλος του μπάσκετ, Michael Jordan, πωλήθηκε για 1,47 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής πώλησης για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια σε δημοπρασία.