Νέες έρευνες στο εγκαταλελειμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

2 έτη πριν
πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκοσίμα

Δεν είναι καλά τα νέα που μας έρχονται από τη Φουκουσίμα και το πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi το οποίο στις 11 Μαρτίου του 2011 επλήγη από τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό στο Τόχουκου, ανατολικά της νήσου Χονσού της Ιαπωνίας. Οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες του σταθμού που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την αποτυχία του συστήματος ψύξης να περιορίσει τη ζημιά, τη διαρροή σημαντικής ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον, στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Σήμερα, περίπου 11 χρόνια μετά τα τραγικά αυτά γεγονότα, ένα μη επανδρωμένο ρομπότ κατάφερε να διεισδύσει στα ενδότερα του εγκαταλελειμένου εργοστασίου της Φουκουσίμα, προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες από τον αντιδραστήρα 1 -εκείνον που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή. Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική αποστολή, με την πρώτη, το 2017, να έχει αποτύχει λόγω των εξωφρενικά υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Τα όσα αποκάλυψε όμως δεν ήταν θετικά -τουναντίον.

Όπως κατέδειξαν οι φωτογραφίες, συντρίμμια, σωληνώσεις και μεγάλη ποσότητα λιωμένων πυρηνικών καυσίμων συνθέτουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μείγμα που έχει κατακάτσει στη βάση του αντιδραστήρα, μέσα σε εξαιρετικά ραδιενεργό νερό βάθους έως και 2 μέτρων. Υπολογίζεται ότι στο εσωτερικό και των τριών αντιδραστήρων βρίσκονται περί τους 900 τόνους τέτοιου είδους καυσίμων, τους οποίους οι Αρχές θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να απομακρύνουν σε περίπου 30-40 χρόνια, μία πρόβλεψη πάντως που μάλλον είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

Η TEPCO, διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου ανέφερε πως θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των αντικειμένων που απεικονίζονται στις φωτογραφίες ενώ προς ώρας γίνεται λόγος αυστηρά για μη επανδρωμένες αποστολές. Οι μετρήσεις επιπέδων ραδιενέργειας του ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε έφτασαν τα 2 sievert, όταν το όριο για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ήταν τα 0,5 sievert (τουτέστιν αριθμός που οδηγεί εγγυημένα στον θάνατο).

Πρόθεση της εταιρείας πάντως είναι να ξεκινήσει την αφαίρεση λιωμένων πυρηνικών καυσίμων από τον αντιδραστήρα 2 -στον οποίο η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη- με χρήση ρομπότ μέσα στη χρονιά.