Νέα, λιγότερο "αγχωτική" έκδοση του Scrabble κυκλοφορεί η MATTEL

1 εβδομάδα πριν
scrabble together

Το Scrabble, ένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια λέξεων σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόκειται να αποκτήσει μια νέα "συνεργατική" και "βατή" έκδοση.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και περισσότερα από 75 χρόνια, αποτελώντας πηγή διασκέδασης και εκνευρισμού για όσους καταπιάνονται με αυτό, βασισμένο σε ένα απλό σκεπτικό: ποιος θα καταφέρει να σχηματίσει τις λέξεις με την υψηλότερη βαθμολογία, αξιοποιώντας τα τυχαία γράμματα που έχει μπροστά του, αλλά και όσα βρίσκονται ήδη πάνω στον πίνακα του παιχνιδιού.

Πλέον, το Scrabble Together προσθέτει μια δεύτερη πλευρά στον πίνακα, η οποία επιτρέπει τη συνεργασία των παικτών και ακολουθεί ταχύτερους ρυθμούς, ώστε το παιχνίδι να γίνει πιο ευχάριστο για όσους το βρίσκουν κάπως αγχωτικό στην κλασική μορφή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η MATTEL.

Αντί να παίζουν ως αντίπαλοι, οι παίκτες συνεργάζονται για να πιάσουν τους στόχους που ορίζουν οι κάρτες του παιχνιδιού, ενώ υπάρχουν και κάρτες βοήθειας, αν χρειαστεί. Στόχος είναι η νέα μορφή του παιχνιδιού να "φέρει τους ανθρώπους κοντά", όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η MATTEL ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έρευνες, μεταξύ Βρετανών παικτών επιτραπέζιων παιχνιδιών, σύμφωνα με τις οποίες το ανταγωνιστικό πνεύμα καταγράφει πτωτική πορεία, στις τάξεις των νεότερων γενιών. Από τα 2.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 35% θεωρούσε ότι πλέον ανταγωνιστική ήταν η γενιά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (οι λεγόμενοι baby boomers), με τους millennials να κατατάσσονται δεύτεροι με 31% και τη Gen-Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012) να έρχεται τρίτη, με 29%.

"Το παιχνίδι απευθύνεται στην τάση των νεότερων ανθρώπων να αποφεύγουν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια, προκρίνοντας την ομαδική προσπάθεια και τη συνεργασία, με στόχο να διασκεδάζουν όλοι μαζί", όπως δήλωσε ο Μπρετ Σμίδεραμ, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης μεταξύ των παικτών Scrabble στη Βρετανία και το 2016 είχε αναδειχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Scrabble.

Το Scrabble Together πρόκειται να διατεθεί σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, όμως η νέα έκδοση δεν θα είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η MATTEL δεν είναι κάτοχος της σχετικής άδειας στη συγκεκριμένη αγορά.

Παρότι αυτή είναι η πρώτη σημαντική μεταβολή στη δομή του παιχνιδιού, το Scrabble συχνά προσθέτει νέες λέξεις στο επίσημο λεξικό του, ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγγλική γλώσσα.

Το Νοέμβριο του 2022, προστέθηκαν περισσότερες από 500 λέξεις στην έβδομη έκδοση του λεξικού, το οποίο πλέον περιλαμβάνει λέξεις που δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως όταν δημιουργήθηκε το παιχνίδι, τη δεκαετία του 1930, όπως "adorbs" (αξιολάτρευτο), "dox" (παρακολούθηση και κοινοποίηση πληροφοριών) ή "zoodle" (μακριές λωρίδες κολοκυθιού που παραπέμπουν σε μακαρόνια).